24rodopi.com/Общество

За поредна година проф.д-р Тодор Черкезов и д-р Елеонора Бошняшка се включват в националната кампания за профилактика на рака на кожата – Евромеланома 2022.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Кампания Евромеланома тази година преминава под мотото: „Риск от рак на кожата: не са важни годините, а UV – дозата“. Акцентът е върху връзката между кумулативната доза ултравиолетова светлина, която всеки човек е натрупал, и неговия индивидуален риск от развитие на рак на кожата.

Прегледите ще се извършват на 18 май в Медицински център „Авицена“, с  предварително записване на тел.: 0879040740 от 08.00-10.00 ч. и от 14 до 16 ч.

Д-р Елеонора Бошняшка от 9.00 часа, проф. д-р Тодор Черкезов,дм – от 14.00ч. 

Важно е всеки да познава собствения си риск от развитие на рак на кожата й да се познават основните рискови фактори: работа или хоби на открито, използване на солариуми, излагане на слънце за придобиване на тен, както и допълнителните рискови фактори: мъжки пол, напреднала възраст, светъл тип кожа, слънчево изгаряне по време на детството/юношеството, неизползване на слънцезашита, ваканции в слънчеви дестинации, близък със залокачествен меланом на кожата, вече установен рак на кожата, наличие на белези на слънчева увреда по кожата

Основните послания на кампанията са:

- Избягвайте ненужното излагане на слънце;

- Търсете сянка, когато е възможно, и избягвайте лятното слънце в средата на деня;

- Носете предпазни дрехи;

- Включително тъмни цветове, дълги ръкави, шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита. За децата избирайте дрехи с вградена защита от слънцето;

- Нанасяйте слънцезащитен крем и се уверете се, че той има висок защитен фактор както срещу UVВ, така и срещу UVА лъчи. Помнете, че слънцезащитните кремовете започват да действат около половин час след нанасяне и защитата трае само два-три часа;

- Децата са изложени на най-висок риск от дълготрайни здравословни проблеми, свързани с излагане на слънце без защита. Играта навън е важна, но никога не оставяйте детето си да изгори на слънце.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/5/22 13:55

    Посоченият телефон е изключен! Моля ръководството на болницата да се заеме с проблема!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.