24rodopi.com/Кърджали

Професорски екип от университетската болница при Тракийския университет в Одрин представи пред кърджалийски медици работата си в областта на онкологията и на белодробните болести. Медицинският колегиум откри директорът на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ проф. д-р Тодор Черкезов, съобщава БТА.

Лечебното заведение бе домакин на срещата. При откриването проф. Черкезов подчерта, че ракът на белия дроб заема първо място сред раковата патология при мъжете, а 18,5 процента от всички онкологични заболявания се дължат на рака на белия дроб. Той отчете също, че годишно от заболяването в България се разболяват близо 4000 души.

Лекторите от университетската болница при Тракийския университет в Одрин отчетоха, че годишно обслужват хиляди пациенти, като имат сектор за прием на пациенти от чужбина. За изминалата година те са близо 2 000, като голяма част от тях са именно от България.

Делът на онкоболните пациенти за 2021 г. в университетската болница в Одрин (без хематологично болните деца и възрастни) е 11,5 процента. Най-добре оборудвания онкологичен сектор е радиационната онкология, откъдето за миналата година са преминали 19 418 пациенти.

По време на медицинският колегиум бе представена и световна статистика за 2020 година. Според нея 18 процента от всички онкологични заболявания се дължат на карцинома на белия дроб, от който починалите за година са около 2 милиона души.

Освен статистически данни, бяха представени и съвременни методи за лечение.

Професорският екип бе в Кърджали по покана на МБАЛ “Д-р Ат. Дафовски“. „Това е един университет максимално близко до Кърджали, като понякога имаме общи пациенти. Ние искаме да отворим врати и да направим нашето сътрудничество по-реално и по-полезно за нашите пациенти“, заключи проф. Тодор Черкезов.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/5/22 08:50

    Снощи ходих до ЦСМП Кърджали в 17:30 и чаках лекар до 18:20. Представяте ли си, нямаше лекар. Пък две млади момичета тръгнаха за ЦСМП Хасково. Кърджали е най корумпираният и загубен град в България

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/5/22 10:27

      Най-вероятно сте ходили до Спешно отделение, а не до ЦСМП...., а за останалото - съгласни!

      Изтриване
    2. Анонимен19/5/22 11:43

      Какво е спешно отделение и ЦСМП

      Изтриване
    3. Анонимен19/5/22 15:12

      Къде се намира сградата на спешното отделение и ЦСМП

      Изтриване
    4. Анонимен20/5/22 08:08

      Вие къде живеете? Човек като отиде, то си пише на огромни табели кое е ЦСМП - Център за цпешна медицинска помощ или, както повечето обичат - бърза помощ и кое е Спешно отделение. Две абсолютно отделни структури.

      Изтриване
  2. Анонимен19/5/22 13:03

    Силно сме разочаровани от д-р Пасев! Никакво човешко отношение, никаква медицинска помощ не получихме от негова страна!Държи се надменно и високомерно.Но колелото се върти!Има Господ!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/5/22 15:27

    Ооо Пасев багайте от него!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/5/22 15:52

    Това е най- некадърният доктор.Колко хора осакати!Няма ли кой да го махне този?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/5/22 09:46

      Затова ги бият заради такива като него.

      Изтриване
    2. Анонимен20/5/22 13:54

      Ако този лекар е "некадърен", не знам тогава кой, в това отделение, е добър специалист. Най-малкото е прям и работлив. Други, просто не знаят защо са там.

      Изтриване
  5. Анонимен20/5/22 01:01

    Ne znam znam za drugi otdeleniq, no v rodilnoto otdelenie sa golemi profesionalisti. Parvoto si dete otidoh da rodq v izvestna bolnica v Plovdiv. Mnogo sam razocharovana ot vsichko tam. Vtoroto si rodih v Kardjali i mi spasiha jivota. Blagodaren sam za profesionalizma na rodilnoto. Nikoga poveche ne stapvam da rajdam v Plovdiv!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/5/22 08:11

    За нас пък, д-р Пасев е супер професионалист и голям пич като отношение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/5/22 10:05

      Явно си му приятел по чашка щом си доволен

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.