24rodopi.com/Темата+

Превишение на нормите на азот амониев от 1,09 mg/l при норма 0,65 mg/l, общ азот 3,6 mg/l при норма 2,5 mg/l и разтворен кислород във водата 9,5 mg/l при норма 5 mg/l, са показали пробите на водата в ръкава на река Перперешка, която се влива в язовир „Студен кладенец“, където бе открита мъртва риба.

Това обявиха от Екоинспекцията в Хасково.

Резултатите също показват, че е възможно слабо замърсяване на водата от битово-фекални води от населените места по поречието на реката. В близост до р. Перперешка нагоре по течението й няма предприятия, които да изпускат промишлени отпадъчни води, посочват от РИОСВ.

Резултати от заустваните води от предприятие, находящо се на левия бряг на язовира в близост до града, взети на 23.05.2022 г., установяват единствено превишение по  показател рН (активна реакция) – резултат от изпитването 10,72 при норма 6 до 9. Заустваното водно количество е около 1-2 дм3/сек, което не би могло да се отрази на състоянието на водите в язовира и да причини измиране на рибата.

Резултатите от изпитванията на взетата проба след Градската пречиствателна станция за отпадни води в Кърджали показва завишаване на стойностите на общ фосфор, чиято стойност е 10,95 mg/l при норма 2 mg/l, останалите параметри отговарят на определените индивидуални емисионни норми.

Анализът на резултатите, взети от яз. „Студен кладенец“ на три места по левия бряг на язовира от – опашката на левия бряг, от залива на с. Седловина и от залива на с. Широко поле, показват слабо превишение на нормите за добро състояние по биогенните елементи ортофосфати и общ фосфор. Това се дължи на постъпване на непречистени битови отпадъчни води в язовира от гр. Кърджали от десен бряг, които все още постъпват без пречистване поради разрушения дюкер, минаващ през р. Арда. Установени са също по-високи стойности на разтворен кислород и наситеност на кислород във водата.

По нареждане на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов РИОСВ-Хасково извършва извънредни проверки на всички предприятия, които са рискови емитери на вредни вещества, които могат да попаднат в язовира.

Жителите на Кърджали и околните населени места ще бъдат допълнително информирани за резултатите от тези проверки, допълват от Екоинспекцията.

 


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/5/22 17:28

    Глупости,някой да пикае в язовира и рибата да умре...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/5/22 17:56

    В тези води са преоладавали отделените от служители на РИОСВ фекалии ! Миризмата и ефекта им достина чак дерето до кулата на Стръмни рид .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/5/22 17:56

    В тези води са преоладавали отделените от служители на РИОСВ фекалии ! Миризмата и ефекта им достина чак дерето до кулата на Стръмни рид .

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/5/22 18:30

    Аре стига вече с тая риба. аз риба от Студен кладенец не купувам. От 60 години рибата се трови. Всъщност, в който язовир водата не е замърсена в България?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен31/5/22 11:24

      Брат толкова несвързано нещо си коментирал ! кВО ОБЩО ИМА КАКВО КУПУВАШ ! НА ЛЕШ Е ЗАПРИЛИЧАЛ ЯЗОВИРА ХОРАТА ХОДЯТ И НА ИЗЛЕТ И НЯКОЯ РАКИЯ И ДА МЕТНАТ ПРЪЧКИТЕ И КВО ВИЖДАТ ПОМИЙНА ЯМА КУЧЕ ВЛАЧИ ДИРЯ НЯМА И ТЕЗИ СМЕШНИТЕ ИЗМИСЛИЛИ ФЕКАЛИИ ! ЧЕ ПРЕДИ Е НЯМАЛО СТАНЦИИ И РИБАТА СИ Е БИЛА ЖИВА !

      Изтриване
  5. Анонимен30/5/22 19:55

    Сега ще се сетите, че трябва да се изгради пречиствателна станция около Черноочене

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/5/22 20:12

    Глупости на търкалета, едно време е нямало пречиствателни станции, а реките и язовирте са гъмжали от риба!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/5/22 20:58

    Не е важно дали купуваш или не, важно е да се опази чисто днес ще мре рибата утре нещо друго

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/5/22 21:29

    ГЛУПОСТИ! От фекалии неможе да умира риба, тя да не живее в канализацията.. Пълни глупост, е затова Прост Киро ще си ходи, както Гроб.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/5/22 22:01

    Таз вода хората използват за пиене миене за готвене стегнете се малко стига с тия рюшвети спазвайте закона всеки си плаща данъците ток вода задълженията си старайте се малко вий по този начин се подигравате с човешки живот

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/5/22 22:20

    Ами тази пречиствателна станция за милиони левове за какъв чеп е, кът един пикоч неможе да пречисти?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/5/22 23:26

    Да бе да Данчо, и жилищен кредит. Тези ги разправяйте на Някой друг.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен31/5/22 05:45

    От фекалии не може да умира рибата и за това от хотелите на яз. "Кърджали" и от населените места като липсват пречиствателни станции всичко се изсипва във водите на язовира. По ресторантите на клиентите предлагат именно такава прясна риба която е много "вкусна" като здравословна храна.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен31/5/22 08:37

    и един мармот обвиваше рибата със станиол. .. . .. .артисти

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.