24rodopi.com/Регион

Близо 295 000 или над 90 % от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП два дни преди настъпването на крайния срок. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите, надвишават 34 700.

Данните за офиса на НАП в Кърджали сочат, че към момента 3 506 юридически лица са декларирали доходите си. През миналата година 3 805 фирми от област Кърджали са подали годишни данъчни декларации по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане.

От НАП напомнят, че 30 юни е срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски от самоосигуряващите се лица, които извършват дейност като търговци по смисъла на Търговския закон,  едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане. До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация Образец № 6 с общия размер на дължимите  за предходната година осигурителни вноски. 

30 юни е и срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби.

Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета, се извършват онлайн, чрез портала за е-услуги: https://portal.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или квалифициран електронен подпис (КЕП).

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 9.00 часа до 17.30 часа в делнични дни. Обаждането е на цена, според тарифите на съответния оператор.

 

Над 14 млн. лева доходи от наем

 

Над 14 млн. лв. доходи от наем са получили българи, собственици на недвижими имоти, които ги предоставят за краткосрочно настаняване на туристи чрез Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите. Данните се отнасят за втората половина на 2021 г. и са подадени към приходната агенция от Airbnb, като от НАП очакват информация и от Booking. Платформите изпращат периодично данни към приходната агенция за лицата, които отдават чрез тях своите имоти под наем и средствата, които получават за тази услуга. 

При краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци (патентен данък, ДДС, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък) и осигурителни вноски, напомнят от НАП.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.