24rodopi.com/Регион

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени седем вековни дървета в село Чобанка, община Момчилград, област Кърджали, съобщават от пресцентъра на министерството.

Три от тях са от вида благун (Quercus frainetto) и са съответно на приблизителна възраст 150 години, с височина около 10 м, обиколка на ствола 3,32 м, на приблизителна възраст 170 години, с височина около 12 м, обиколка на ствола 3,40 м и на приблизителна възраст 250 години, с височина около 10 м, обиколка на ствола 4.76 м.

Две са от вида зимен дъб (Quercus dalechampii). Едното дърво е на приблизителна възраст 170 години, с височина около 12 м, обиколка на ствола 3,40 м, а другото от този вид е на приблизителна възраст 150 години, с височина около 12 м и обиколка на ствола 3,15 м.

Две са от вида космат дъб (Quercus pubescens), като едното е на приблизителна възраст 180 години, с височина около 10 м, обиколка на ствола 3,57 м, а другият космат дъб е на приблизителна възраст 170 години, с височина около 12 м и обиколка на ствола 3,30 м.

С обявяването на седемте дървета за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата.

След публикуване на заповедта в Държавен вестник дърветата ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ. Голяма част от тези дървета със забележителни форми и размери са устояли на времето и природните стихии и са се съхранили благодарение на ангажираността и общественото съзнание на местните общности.

Снимка: МОСВ



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/6/22 20:56

    екоминистерството защо мълчи по проблема с отровената риба в язовир студен кладенец

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/6/22 04:10

    И ние в К-ли сме имали вековни акации и други видове на дървета,но екоминистерството си няма хал хабер,как действа служба за озеленяване в нашето,някога зелено градче.Пример-акации на ул.В.Левски,защото пречили на кръчма,борчета пред 20 бл.в В-ци.Списъка е дълъг.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.