24rodopi.com/Икономика

В столицата се проведе един от най-големите форуми с фокус върху бъдещето и прехода към дигитализация - Зелената трансформация, с организатор dir.bg. В присъствието на президентa Румен Радев, еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра, президентa на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер, вицепремиерa и министър на Околната среда и водите Борислав Сандов, министри в оставка, представители на бизнеса, общините и академичните среди ясно беше изразена позицията, че България не може да остане встрани от процесите на трансформация, устойчиво развитие и декарбонизация - цел, важна не само за Европа, но и за света.

В дискусията как и с какви стъпки страната ни може да участва и да допринася за постигане на целта отношение взеха експерти от сферата на устойчивото развитие и минната индустрия.

Централният панел, посветен на инструментите за финансиране на зеления преход, даде възможност на водещи банки в страната и в Европа да покажат как се адаптират към изискванията на прехода и какви инструменти ще предлагат на бизнеса и на гражданите.


Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди Прешъс Металс“, участва в паралелен панел с фокус върху ESG или околна, социална среда и управление. В присъствието на министъра на околната среда Борислав Сандов, евродепутати и представители на бизнеса тя сподели, че „Дънди Прешъс Металс“ вече има значителен принос в намаляване на потреблението на ресурси и опазването на околната среда, но като модерна компания вижда необходимост от продължаване на инвестициите, вкл. помощ на малки и среден бизнес. Тя благодари на присъстващите евродепутати Радан Кънев и Петър Витанов за проактивната позиция да защитят възможността в Натура 2000 зони да може да се извършва минна дейност. Ирена Цакова сравни минната индустрия с базовата енергия, която е необходима, но не много желана. В заключение отбеляза, че без металите и базовата индустрия няма как да се осъществи зеления преход, а съществуването на обекти на тежката индустрия  е съвместимо с природата ако това се прави с грижа.

„Дънди Прешъс Металс“ в България беше сред партньорите на организираната конференция. Гостите и участниците в събитието имаха възможност да посетят щанда на дружествата и да се запознаят с дейностите на компанията и иновациите в минния бранш. Благодарение на очилата за виртуална реалност, всеки посетител успя да се докосне до реалната работна среда на 600 м под земята в рудник „Челопеч“. Служители от отдел „Технически служби“ направиха демонстрация със самообучаващия се автономен дрон, който вече е неизменна част от работата на маркшайдерите в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Голямо вълнение сред посетителите предизвика фотобудката, където желаещите можеха да си направят моментна снимка на фон от Челопеч или Крумовград, за да запазят за спомен приятното изживяване на щанда. Друга изненада, която служителите от „Дънди Прешъс Металс“ бяха приготвили, беше интересна и образователна игра, чрез сканиране на QR код, който дава полезна информация за двете дружества. Желаещите да участват в играта изчитаха материалите и след това отговаряха на въпроси, свързани с дейностите на компанията, а за правилен отговор получаваха подарък.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.