24rodopi.com/Регион

В Стояново, където за добро утро природата те дарява с една от най-красивите гледки в Родопите, някога са живели 389 души. Днес са едва 13, и то ако някой от възрастните не е заминал при децата или внуците в Смолян, Мадан, Ардино или Кърджали.

„Магическо място. Сутрин гледаш, сетивата ти се изпълват и се зареждаш за дълголетие. Виждаш красотата на Родопите, завоите на забързаната Арда, колите ниско долу на пътя Кърджали – Смолян или за Баните. Животът тук сякаш е спрял“, казва Атанас Симеонов, столичанин, който през уикенда се появи в селото със затихващи функции. Търси имот, за да си направи вила. Някой ден, но не точно сега. Инвестира в терени. В Стояново не случи на продавачи. Такива просто няма.

„Разговарях с двама възрастни, които ми обясниха, че тук никой не продава. Казват, че децата са по градовете и били категорични: На село е хубаво, знае ли се някой ден…“, допълва столичанинът, който ще отнесе със себе си забележителната гледка към меандрите, но и една прогноза: Тук бебета няма да се раждат, но пък може не един и двама да стигнат до 100-тен рожден ден!

Всъщност, на тръгване от Ардино, на въпрос какво интересно може да се види в Стояново, местен зевзек ни информира - баби, ползващи мобилна мрежа от пето поколение (5G). В селото е изградела кула на един от мобилните оператори. Друг ни препоръчва да направим интервю с пастирка, която отглежда 70 кози. Трети ни "светва" какви старинни предмети е купил преди години от местни хора. 

Стояново, което село е в състава на община Ардино, е разположено по склонове на възвишение, заобиколено на около километър от юг, югоизток и изток от Арда.  Надморската височина в селото е приблизително в границите 760 m на северозапад и 670-680 метра на юг и югоизток. „Игривата“ река в тази част на планината тече на около 200 метра по-ниско от Стояново.

Край селото минава третокласният републикански път III-8632. В долината се разклоняват пътните връзки за Неделино, ГКПП „Златоград“,  Ардино, Кърджали, Мадан, Смолян и за селото с възможности за балнеолечение Баните.

Преди повече от 100 години Стояново се казвало Кюрт фаши.

За обезлюдяване му се говори от почти половин век. През 70-те години на миналия век младите тръгнали към градовете, а мнозина предпочели минния център Мадан.

През юли 1985 година, когато в селото са останали близо 100 души, Стояново е включено в Административно-териториалното устройство на България като център на кметство. На 28 април 2005 година с решение на Общинския съвет в Ардино то е закрито, защото Стояново вече е било село с едва 30 жители.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.