24rodopi.com/Темата+

Малко торби с отпадъци пред „Белия кораб“, скромно присъствие на протестиращи, обещание, обещание от сметопочистващата фирма „Грийн партнърс БКС“ Кърджали да бъде почистен до 17 август и думите на кмета: Ще следя фирмата да спази поетите срокове!

Така може да се хроникира анонсираното за утрото на 18 август напрежение пред сградата на Община Кърджали.

Десетина граждани излязоха на протест, за да изразят своето недоволство от сметосъбирането в града, довело до преливащи от отпадъци съдове за смет. Появи се и едно гладно куче.

Недоволството бе организирано чрез социалните мрежи с анонс за събитие: “Да изхвърлим боклука си пред общината“.

4 чистачки бяха готови да изнесат торбите с отпадъци, имаше и полицейско присъствие.

Хората се оплакаха, че от 10 дни съдовете им за смет не са събирани, а образувалите се купчини в топлото време са предпоставка за разпространение на зарази. Те коментираха, че си плащат данъците на 100 процента, за да има ред и чистота, за които настояват да се случват.

Както вече 24rodopi.com писа, възникнал пожар в Регионалното депо край Вишеград, където се изхвърлят отпадъците от седемте общини в областта, стана причина да се преустанови сметосъбирането в областния град. След локализиране на огнището започна поетапното депониране, а сметосъбиращата фирма „Грийн Партнърс БКС“ излезе с позиция, в която обяснява причините да не се извозва боклукът, в това число и преструктурирането на кърджалийското звено за чистота, и извинение към населението за създаденото неудобство.

Кметът д-р инж. Хасан Азис определи протеста пред Общината като опит за политическа акция на ГЕРБ, „Демократична България“, "Има такъв народ" и политически номади. Той благодари на кърджалийци, че за пореден път са показали висока политическа зрялост и не са се поддали на тази политическа акция.

Междувременно стана ясно, че бившият президент на футболния клуб „Арда 1924“ Петър Пешев е новият шеф на кърджалийските чистачи.

В отговор на недоволството на жителите на общината, пред медиите кметът д-р инж. Хасан Азис и Петър Пешев от сметосъбиращата фирма коментираха, че е създаден кризисен график за справяне със ситуацията.

Според графика до сряда - 17 август, градът ще е изчистен, а до понеделник - 22 август, и селата.

„Хората сами виждат, че има подобрение, но докато траеше пожарът, не можеше да се извозва. През летните месеци в Кърджали има значително повече хора, затова и толкова бързо се стига до ситуацията с препълнените контейнери“, коментира Петър Пешев. Той обясни, че фирмата работи с удължено работно време и двойно повече техника, привлечена от съседни общини.

Хасан Азис заяви, че ще следи фирмата да спази поетите срокове. Той призова гражданите за по-голяма отговорност, когато изхвърлят боклука си, защото голяма част от него са мебели, електроуреди и строителни материали, които е забранено да бъдат изхвърляни с битовия отпадък.

А за да не се затрудняват хората - събота и неделя са обявени за дни, в които тези отпадъци могат безплатно да бъдат изхвърлени на сметището.

Кметът коментира също, че голяма част от търговските обекти също нерегламентирано изхвърлят в съдовете за битови отпадъци за населението своите отпадъци. От Общинската администрация са разпратили писма практиката да бъде преустановена, като от следващата седмица ще започнат проверки с последващи санкции.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.