24rodopi.com/Общество

Нивото на професионалния стрес сред служителите в Центъра за спешна помощ в Кърджали не е толкова голямо. Хората в малките населени места инстинктивно са намерили своя начин да се справят с него.

Това анализира психологът към Международния червен кръст д-р Хенриета Илиева по време на Международна кръгла маса, посветена на справянето с личния и професионален стрес на медицинските специалисти и работата с трудни пациенти, на която домакин бе Кърджали.

„Най-малкото е, че те не са поставени в едни огромни блокове и квартали, а много от тях можеха да излизат, да говорят, да сменят дейностите, въпреки страха и всичко останало по пвреме на пандемията“, казва д-р Хенриета Илиева.

„Докоснахме се и до посттравматичното стресово разстройство от гледна точка на историите, които те разказваха за близките и познатите си, за загубите, които семействата са понесли по време на COVID – 19. Коментирахме ситуации, в които в едно семейство има повече от 4 смърти в рамките на 3 месеца“, разказа още психологът.

Резултатите от проучване на Световната здравна организация сочат, че сред най-стресовите професии по време на пандемията е тази на… главните готвачи заради шума, напрежението да не изгубят работата си, отговорността за клиенти и екип. След ковид пандемията се вижда промяна във второто място, на което редовно са били инвестиционните банкери, които сега биват изместени от медицинския персонал и медицинските работници.

„Сблъсъкът със смъртта повлиява много на начина, по който хората в медицинските среди преживяват натрупващия се стрес“, обяснява д-р Илиева.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/11/22 15:50

    Имат ли очи да протестират?! По цял ден си гледат в телефоните , а хората чкат , припадат и псуват! Това е Спешната помощ на измисления д-р Митков в Кърджали!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/11/22 19:33

    Какви лекари,сестри и санитари всички са рушветчии нямат и срам.. взимат рушвет поне работата си свърши те и това не правят всички са за трепане

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.