24rodopi.com/Регион

74 пожара са възникнали през м.г. на територията на горските и ловни стопанства на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, като засегната от тях горска територия е 16 646 декара. От тях 14 323 дка. са държавни гори.

На територията на стопанствата на ЮЦДП от област Кърджали през миналата година са станали 25 горски пожара със засегната площ от 8 948 дка. Наблюдава се запазване на броя на пожарите спрямо 2021 г., но значително по-голяма е засегнатата площ-с над 8 000 дка. Това се дължи на пожара, който възникна на територията на Република Гърция, в района на „Гюмюрджински снежник“, който премина на територията на ДГС “Кирково“ на 31 октомври и засегна площ от 8772 дка, посочват от горското предприятие.

През изтеклата година е извършена поддръжка и направата на 87 700 л.м лесокултурни прегради и на 17 520 л.м минерализовани ивици, което е драстично увеличение спрямо 2021г.

На територията на предприятието има общо 32 специализирани противопожарни автомобила, както и 15 нови специализирани системи. Стопанствата на ЮЦДП са оборудвани със 121 противопожарни депа, съгласно изискванията. Над 570 души са включени в специализирани гасачески групи.

В пожароопасния сезон, ежегодно се назначават и пожаронаблюдатели, с цел опазване горите от пожари и по-бързото им  локализиране, като миналата година са били назначени 12 души.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.