24rodopi.com/Общество

Мъка преди продължението на програмата за безплатно саниране на жилищни сгради. Около 42 000 лева излиза обследването и издаването на технически паспорт средно на един блок преди кандидатстването, а домоуправители са се видели в чудо заради празни жилища. Средно по 4 апартамента във вход са със собственици извън страната, което затруднява подготовката на необходимата документация.

„Имаме хора в САЩ, Белгия, Англия. Много труд и време ни отне да ги издирим и се свържем с тях-чрез роднини. Обследването и техническият паспорт са задължителен атрибут към кандидатстването. Средно излиза по 550-600 лева на апартамент. Общата сума е около 42 хил. лева за 6-етажен блок с пет входа“, коментира за „Родопи voice“ домоуправител на жилищна кооперация в кърджалийския квартал „Възрожденци“.

Тази сума ще бъде върната от програмата, но само ако сградата бъде одобрена за саниране.

30 млн. лева са заделените средства за областния родопски град. Сумата би стигнала за около 25 блока. Поради огромното поскъпване на материалите, „енергоефективността“ няма да засегне смяна на ВиК и ел. инсталации.

Друг основен проблем пък е капацитетът на фирмите, които ще се включат, коментират хора в бранша.

„За качествено и в срок изпълнение на дейности за един блок, са нужни поне 20 работници, квалифицирани и можещи. Различни компании разполагат с по едва десетина. Всичко знаещо и можещо е зад граница. Това ще доведе до наемане на всякакви строители с, меко казано, скромни възможности. Което ще рефлектира и върху изпълнението“, посочват строителни предприемачи.

Между 2000 и 5000 лева пък излиза към момента саниране на едно жилище от собственици, в зависимост от броя на външните стени. Ръстът отпреди кризата е с около 50 процента.

„Материалите поскъпнаха много, между 150-200%. От там и оскъпяването. За пример, ако един лист стиропор десятка преди бе 6 лева, сега е 13. А това е половин квадрат“, посочват строители.

Припомняме, че първият етап на програмата ще поема разходите по саниране на 100%. През втория 20 на сто от стойността ще трябва да се заплаща от собствениците.

„Едва ли някой ще се навие, абсурдно е. Когато говорим за един блок, това са огромни средства. Тук не влизат само външни стени, а говорим за дейности по цялата застроена жилищна площ-мазета, хидроизолация на покриви. Колко семейства могат да заделят подобни суми?“, са очакванията в бранша.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/1/23 10:29

    това прави по 350лв на апартамент

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/1/23 10:51

      В нашите документи за собственост едно време са описвали чисто квадратите. Сега в паспортите ще се включват общи части и ще се плаща и за тях. Цената не е много като се има предвид, че това вече е задължителен документ за всички сгради. Дано заради това да не изтървем безплатното саниране, че тогава и тези пари ще ги върнат на хората. И ще пестим от парите за отопление и т.н. Блокът ще светне, няма да ме е срам да каня гости у нас.

      Изтриване
    2. Анонимен28/1/23 09:18

      Половината няма да могат да вземат паспорт

      Изтриване
    3. Анонимен29/1/23 13:20

      И по-добре.Нека вземат тези, които са в режим на етажна собственост - новите. Тези, които в нотариалните актове има жилищна площ, без общи части, особено ако има и магазини отдолу това упражнение не си заслужава, защото влече и съдебни дела, поради липса на положения, които ЗЕС закона за етажната собственост урежда. А в програмата ясно се казва, че трябва да кандидатства едно дружество, а не както е по ЗЕС че един вход, или един етаж могат да бъдат етажна собственост.

      Изтриване
    4. Тоя паспорт е задължителен за новите кооперации. Ние сме заварено положение и извън закона за етажната собственост ЗЕС. Този закон е създаден да отбремени правораздавателната система от битовите ни проблеми и точка. Никъде не е казано, че всички сгради трябва да имат режим на етажна собственост, след като вече си си взел нотариалния акт. Заварено положение му викат и ако се наложи - има съд!

      Изтриване
  2. Анонимен27/1/23 10:35

    Прост народ сме. И ние не можем да се съберем за саниране, защото не искат за плащат за паспортизация, която така и иначе е задължителна и ще се направи, ама след като се платят глоби. Българинът не иска да плаща за нищичко. Ако има как ще иска и пари за да разреши саниране. Не си правят сметка изобщо, че панелката така си вдига цената, ползите са толкова много, но бай Ганьо не ще да дава 500-600 лева за обследване. Иначе вали сняг по стълбищата заради изпочупени прозорци по етажните площадки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/1/23 13:29

      Ганьо си единствено и само ти, ясно ли е овча главо! Не им се дават пари на хората, защото по принцип такава документация трябва да има във всяка община, но отдавана е потурчена след началото на прехода. И за да не плаща собственика на документацията за нова, ще плащат хората. Да не говорим, че 70 години живяхме без паспортизация, а сега-хоп, вадете. И се нацвъкват едни фирмички на наши хора, които да оберат мангизите

      Изтриване
  3. Анонимен27/1/23 11:08

    Има ли овце ,ще ги стрижат, също така ще се плаща и нощувката в апартамента като се преберете вечер да спите в санираната панелка

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/1/23 12:04

    Като знам как издават разрешения, предполагам каква пародия ще е обследването и то за 40 хилки за едно малко блокче.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/1/23 13:28

    Аз сам ще си санирам жилището.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/1/23 14:00

    Не знам, но 25 блока за 30 милиона, нещо или аз не мога да смятам, или сметките са много над очакванията.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/1/23 15:16

    Абе за 40 000 какъв пък толкова голям обем от работа ще свършат джанъм айде стига сте лъгали хората това са безбожни пари айде 5-6 хил.лева иди дойди ама 40 000 тия познават ли цифрите ще копат ли ще зидат ли бетон ли ще леят за тия пари ай сиктир бе за 40 000 ще си направи човек една вила бре тия нормални ли са да не са пили оцет

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/1/23 15:27

    Като няма да сменят ел. инсталации и ВИК, а само един стиропор, нямам думи какво саниране ще е. Само един стиропор за милиони левове.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/1/23 08:47

      Много правилно ! Това не е саниране , без подмяна на ел. и щтрангове.

      Изтриване
  9. Анонимен27/1/23 16:02

    Я марш овцете да гласуват и да не се обаждат.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/1/23 17:37

    Има приет закон за техническите паспорти. От доста години всяка сграда има такъв, но панелките от преди 30-40 години нямат. Какво има за обсъждане. Ако бяхте в чужбина нямаше дори да го обсъждате, ами щяхте да плащате.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/1/23 17:43

    Нищо няма да обследват а просто ще приберат едни парички. Схемата е: супсидия за наша фирма.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/1/23 18:55

    След 5 години същият проблем с новите блокчета. Ха въри ги издири из Холандия и т.н.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен28/1/23 22:19

    Няма 30 милиона за Кърджали, това е максимален размер, за който моге да се кандидатства, но не е гарантиран. Моля, не се заблуждавайте, ще сънуваме 25 блока. Ако спечелим 5 или 6 най-много, това е истината. И това ще бъдат големите панелки във Възрожденци.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/1/23 22:42

    В един от високите блокове в Момчилград, в началото на града не са могли да се организизират, въпреки, че имало живущи общински служители в блока. Нека кметът на града да ги задължи да станат домоуправители и да организират нещата и да бъдат мост между общината и живущите. Имало възрастни самотни хора в блока, които са се нуждаели от енергийна ефективност. Живущите ще са ви благодарни г-жо Кмет. Вие направихте толкова много за града, моля, помогнете пак.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.