24rodopi.com/Регион

Два случая на Малтийска треска са регистрирани по празниците в Кърджали.

Това сочи седмичният мониторинг на епидемиологичната обстановка на Здравната инспекция.

Бруцелозата, както още се нарича малтийската треска, е инфекциозна болест, която най-често се предава на човек от заразени животни или месни и млечни продукти.

Потвърдените случаи са от село в региона, научи 24rodopi.com. Хората отглеждат крави и най-вероятно заразата се е предала от млякото. Пробите са били потвърдени от лаборатория в София. Общо 11 души са били изследвани.

Бруцелозата е хронично рецидивиращо заболяване, което се характеризира с вълнообразна температура, токсични явления, прояви от страна на различни органи и системи и възникване на малки епидемии или спорадични случаи предимно сред професионално застрашени рискови групи като животновъди, селскостопански работници, ветеринарни лекари, зоотехници и лабораторен персонал.

Клиничната картина може да започне остро или постепенно. Разнообразните симптоми са както общи (температура, обща отпадналост, болки в ставите), така и органно специфични (включително инфекции на мозък и сърдечни клапи). Характерни са температурните пристъпи (покачване на температура, с последващо спадане и започване на нова температурна вълна). Ако не се лекува, бруцелозата може да хронифицира.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/1/23 17:52

    Пишете в кое село е открита заразата.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/1/23 19:23

    Черно мляко на утрото пием те нощем
    пием те сутрин по пладне пием те вечер
    ние пием и пием.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/1/23 21:25

    А какво ще кажете за млякото от овцете и козите, там киселинноста е много висока, защо ли?!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/1/23 08:21

    Лошото е, че целият народ е с ганьовска треска ! Пренесена от пременните времена. Тогава се е наричала простотия !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.