24rodopi.com/Общество
„Сградите у нас се проектират и реално се градят така, че да издържат земетресение от 7,7 и 7,8 по скалата на Рихтер, защото над 8 се случва изключително рядко, а по нашите ширини почти е невъзможно. Същите 7.8 влизат в нормите за жилищни сгради и в Турция, които да предотвратят жертви, чийто брой да не достигне толкова, че Ердоган да отчете, че случилото се в Хатай е бедствието на века. Разликата е в това, че у нас контролът за антиземетръсната част в строителството е с две идеи по-строг отколкото в Турция“, коментира в ефира на Българската национална телевизия журналистът Илхан Андай от 24rodopi.com.
„В същото време в реалното строителство в Турция са две идеи по-напред от нас по отношение на икономиите, особено на желязо, и мисълта за далавера. Това го отбелязвам през призмата на голямото земетресение през 1999 година, когато с друг колега от „24 часа“ Венци Венков, бяхме на терен много дни, но и през наблюденията ми в строителния сектор в България през последните две години, в които строителите от Турция са забележително много“, заяви Андай в съботния следобеден блок на БНТ „Говори сега“.
На въпрос на водещата Мая Костадинова за последни новини около издирването на 28-годишната Айлин Канмаз от Кърджалийско в Хатай, Андай каза:
„Вече сме в етап „Само чудо“, но няма новини за Айлин и 7-месечното й бебе Мурат, те попадат в графата „безследно изчезнали“. Съпругът й и 5-годишната дъщеря Айза са открити мъртви. Свекърът и свекървата на Айлин говореха пред телевизионни камери пред някогашния луксозен комплекс, превърнал се в масов гроб, ковчег – „Ренесанс резиданс, и бяха много отчаяни. Думите на болката са: „Носят ни храна, ние не искаме храна, а децата си, които са под развалините“, „Не работят, няма я държавата“, „От 3 дни никой не идва“. Други обясняват, че в автопарка има живи хора, на няма спасители и техника. Вчера на летището задържаха един от изпълнителите на мегапроекта, архитект, който с голяма сума пари щял да отлети за Подгорица. Слоганът на кампанията за продажби на 250-те апартамента бил „Частица от рая“. От днес информацията е, че проектът на резиденцията бил на шефа на камарата на архитектите, който, както го определи местния кмет, бил идеалист, но се съобразявал с антиземетръсния регламент за строителство. Когато миналото лято семейството е било в България, съпругът на Айлин е споделил, че са успели да купят жилище в най-баровския комплекс на Антакия/Хатай, но изразил притесненията си, че с просто око вижда некачественото строителство“.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/2/23 09:54

    Да, слушах го. Беше много в час с темата.Добре,че го има. Рядкост, толкова навътре със специфичните теми. Гордост и за нас Кърджали!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/2/23 10:08

    Моля не давайте разрешителни за строеж на жилища на турци!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/2/23 10:13

    Голям специалист в БГ всички разбират от всичко.

    ОтговорИзтриване
  4. zafer Ertürk12/2/23 10:26

    Г-н Андай.
    Това което сте писали е вярно Обаче има и елементарни неща които са решаващи.
    Гледам разрушените сгради и виждам че има прекалено много натоварване на основите, от фундамента се тръгва с колони Например с размери 40/40 и така продължава до покрива, това създава прекалено голям натиск на основите и първите етажи.
    Бетона след отливането не поливан, по време на комунизма задължително се поливаше за стягането на бетона поне седмица, те не го поливат даже един път, бил съм шеф на строежите на Атабай и го знам от личен опит.
    Ако не се полива бетонът не заяква, става нещо между бетон и вар.
    Десет и повече етажа са с основи от около два метра, не са се разрушили, просто са легнали.
    ....
    Под предлога Фето бяха прогонени десетки хиляди специалисти и назначени хора без образование и опит, даже имаше Чайджия които стана министър.
    Резултатът е на руски ВОТ ТЕБЯ.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/2/23 10:34

    Феновете на Ердото ще полудеят сега. Те го боготворят, а се оказа, че е просто некадърен.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/2/23 12:01

    Всички гущери да се скрият, защото идва сибирски студ. Очакват се минусови градуси. В порядъка на - 10'-15 градуса.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/2/23 12:12

    Дано и в Кърджали не стане същото. Дали контролните органи проверяват и ако не са проверили да проверят наново ,точно за качеството на строителството им във Възрожденци В интернет има много реклами от Турски инвеститори в Кърджали

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/2/23 14:52

    Браво Г-Н Илхан АНДАЙ. Перфектен анализ. Браво. Аудиторията не знаеше че един прекрасен журналист разбира и от Строителство

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/2/23 17:11

    Корумпирани турци вижте си лайната, убивате собствения си народ, на вас душ Ани не ви трябват вие сами ще се изпотрепите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/2/23 18:31

      Ердоган и подобни отрепки единственото, което могат е да убият десетки и стотици хиляди от своите граждани….

      Изтриване
    2. Анонимен12/2/23 19:33

      Затова вси излизат списъци разни с корумпирани БЪЛГАРИ !

      Изтриване
  10. Анонимен12/2/23 17:11

    Дебелината на арматурата в новите сгради е колкото кутре,вижда се навсякъде в Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/2/23 19:29

    Вие вижте вашите апартаменти какви са извикайте специалисти да взимат проби от колоните недейте клюкарства кво е било в Турция,там кво било засяга тях големи специалисти се навъдиха,дано Господ не пробва устойчивостта на блоковете тук

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/2/23 08:45

    Контролните органи в Кърджали много обичали толумбичките

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен13/2/23 14:02

    Илхан Андай за депутат. Аз ще гласувам за него. Браво!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.