24rodopi.com/Кърджали 

Градът на слънцето, на Орфей, на митове и реалности. Мелодиите от арфата на древния музикант са карали птици и животни да танцуват. Кърджали посреща всеки с лъчите, милващи паметника на тракийския певец, чийто дар от Аполон прави подвластни живите същества. Златната арфа, която покорява и пленява съзнанието на човечеството от древността до наши дни.

Митът за Орфей и реалността на Кърджали - градът, който укроти полета на чаплите и те го превърнаха в свой дом.

Площ от няколко декара, в самото урбанистично сърце на Кърджали, се намира уникалната за България и Европа чаплова колония. Която гнезди в старата корекция на коритото на река Арда. Зона на дивото, насред модерния град, която приютява няколко вида редки и защитени птици.

45 хиляди жители и гости на града могат да видят Малката бяла чапла, Нощна бяла чапла, Малък воден бик, Малък корморан, Гривеста чапла, Зеленоглава патица, Белочела водна кокошка, малки шаварчета и тръстикови дроздове. В чапловата колония гнездят двойки лебеди от години. Някои от птиците са застрашени от изчезване в световен мащаб. Те обаче избраха Кърджали. Последвали звука на арфата на Орфей, доловима от скалите на Перперикон, над водите на Арда, до древните крепости и тракийски светилища в региона.

Местообитанието на птиците в момента остава в буферна зона на реката.

Градът на чаплите, недокоснатата зона на дивото, която задава нови мисии, една от които тя да бъде защитена.

Още по темата, във видеото:

Целите на проекта „Градът на чаплите“: Към знание, което да изгради ценности, които в крайна сметка да бранят защитената територия от посегателствата. Защото домът на птиците е в нашия дом.

„Опазване на природен феномен от уникална смесена чаплова колония в центъра на град Кърджали и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици. Екологично образование и възпитание на младите хора чрез активното включване в дейности по опазването и популяризирането на природното богатство. Кампания за обявяване на местността за общински резерват - градска гордост, туристическа атракция и грижа“, са целите на Клуб “Будител”, Общински комитет „Васил Левски” и местната власт. Обединение в проекта „Градът на чаплите“. Една голяма крачка, подкрепена от инициативата на „Ти и Lidl за по-добър живот“ за опазване на околната среда.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.