24rodopi.com/Образование

8-та Национална ученическа конференция по история „80 години от спасяването на българските евреи“ доведе в Кърджали 170 учители и ученици от цялата страна през изминалия уикенд. Събитието се организира по традиция  от СУ „Петко Рачов Славейков“ и по-специално от Школа „ИстОрика“ и се провежда под патронажа на Община Кърджали.

Официалното откриване на конференцията се проведе в петък вечерта в залата на Дома на културата. Приветствени речи произнесоха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, директорът на СУ „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров, председателят на журито доц. д-р Албена Танева от Софийския университет и членовете на журито Таня Гезенко – експерт Държавен архив – София, Радостина Николова – държавен експерт от МОН – София, Даниела Апостолова - старши експерт ОНГО в  РУО - Кърджали и Гергана Димитрова - началник отдел в Държавен архив – Кърджали.

Сутринта в събота в актовата зала на СУ „Петко Рачов Славейков“ започна същинската част на конференцията. В различните направления участват 64 разработки – 22 есета, 24 доклади, 7 презентации, 10 видеоматериали, 1 филм. Участниците са от 33 училища от 21 български града.

Трудна е задачата на журито да определи победители сред толкова много труд и положени усилия по темата на конференцията – гордост за България. Част от разработките предизвикват сълзи, представяйки човешките съдби.

В крайна сметка в неделя са обявени победителите и връчени наградите.

В категория драматизация е отличен филмът на Школата по история „ИстОрика“ със заглавие „СЪУЧЕНИЦИ“ за методически подход в преподаването по история и цивилизации.

В категория презентация на 1-во място е „Българските праведници на народите на света“ СУ ,,Отец Паисий“  - с. Медковец, обл. Монтана.

В категория видеоматериал на първо място е „Огнени звезди“ на СУ "Стоян Заимов“, гр. Плевен.

В категория ЕСЕ на първо място безапелационно е „Спасение“ на представител на домакините СУ ,,Петко Рачов Славейков“  - Кърджали.

В категория доклад на първо място се класира „България спаси своите евреи“ от Първа езикова гимназия ”- Варна.

В този раздел специална грамота на Община Кърджали печели докладът „ Всеки е нужен някому… някъде“ на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.