24rodopi.com/Регион

Медицинските прегледи на възрастни хора в малки населени места в така нар. „тютюнджийски райони“ ясно са потвърдили дефицитите в здравеопазването у нас и се налага изводът за спешна нужда от повишаване на здравната култура в обществото и осигуряване на добра финансова обезпеченост на здравеопазването.

През есента на 2022 г. бяха организирани прегледи от болници от Българската болнична асоциация за възрастни хора в 26 населени места от тютюнопроизводителни региони. През миналата година бяха прегледани 1992 души или с 40% повече спрямо предходната година.

Това обобщават от фондация BCause, която провежда програмата за социална отговорност в сътрудничество с Асоциацията и финансовата подкрепа на „Филип Морис България“.

Екипи от лекари специалисти по гастроентерология, ортопедия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, съдова хирургия, вътрешни болести посетили Бенковски, Чорбаджийско, Крумовград, Странджево, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Чакаларево и др.

Данните показват, че 1202 от прегледаните хора са ходили на лекар специалист през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите са 63%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е значително нарастване в сравнение с предходната година, когато отчетените подобни случаи от лекарите са били 8% от общия брой. Установени са 343 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален приоритет, категорична е адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

„Апелирам всички да отделят по един час един път в годината, за да посетят лекар профилактично“, призовава д-р Росен Разбойников, съдов хирург от МБАЛ „Света София“.

В някои села било констатирано, че има много неосигурени млади хора, които не се лекуват своевременно. Местни жители споделяли, че нямат финансова възможност да посещават болница.

“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/3/23 17:00

    На моя свекър вече четвърти месец джипито не му дава направление.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/3/23 20:30

    Споко, ДПС кметовете,съветници използват 30% повече здравеопазване тоест нашето здраве

    ОтговорИзтриване
  3. Стадото в дълбоката и мизерната провинция наистина е болно от чума,шап,Ебола в сравнение с стадото дето живурка на жълтите павета....каква ли ще е реакцията на партийните лидери след тези плачевни резултати

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/3/23 08:44

    Доктори нима ДПС пусна една катафалка да мери кръвното на хората пред изборна кампания Кат минат изборите както каза г-н А.Василев бедните да го духат

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.