24rodopi.com/Култура
„Ататюрк. Софийски дни 1913-1915“ – така се казва най-новата книга на д-р Мюмюн Тахир. За първи път у нас излиза двуезична, на български и турски, книга за основателя и пръв президент на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк.
За изтъкнатия реформатор, знаменития държавник, забележителния пълководец, радетеля за мир, разбирателство и сътрудничество между народите, е писано много, не само в турския печат. Броят на проведените и публикувани изследвания за Ататюрк надхвърля хиляди и той нараства с всеки изминал ден. Възможно е да се намерят множество произведения, публикувани за Ататюрк на всички световни езици.
В книгата си Мюмюн Тахир не повтаря написаното до сега. Той се спира само на пребиваването на Мустафа Кемал като военен аташе в София от 27 октомври 1913 до 2 февруари 1915 година, неговото приятелско отношение към нашата страна, стремежите му да установява и развива приятелски отношения между българския и турския народи, които да живеят в мир, разбирателство и добросъседство. Широко място в книгата е отделено на живота му в София, за срещите му с видни български държавници и военни, за отношението му към държавното строителство и войната. Авторът разказва и за любовта между Мустафа Кемал и Димитрина Ковачева - Мити.
Посланията на Ататюрк имат общочовешко значение. Той черпи своите аргументи и основания от европейския хуманизъм. Идеите му представляват предпоставка за европейска интеграция на страните от Югоизточна Европа, пише Мюмюн Тахир.
Според него Кемалистката революция обхваща всички компоненти на европейската цивилизация, побираща в себе си социални, икономически, културни, юридически и политически аспекти. В това се състои особеността на националната революция в Османската империя. Целта на Кемал Ататюрк обаче е западната мисъл, култура и светоглед да бъдат пречупени през призмата на турските традиции. По този начин не се извършва сляпо копиране на всичко западно, а се получава нещо по-богато и ценностно.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/3/23 17:30

    Поздравления другарю! Отново напипа позитивния пулс в историята и динамиката за онзи период. Мустафа Кемал паша Ататюрк с човешкото си сърце в България намира естествената непринуденост и отношения както с институции, хора от народа и така любовта с Димитрина. Няма предразсъдъци, няма предубеждения! Чист, служи вярно на своя турски народ и уважава българите и България!Ние се прекланяме пред делото на великия АТАТЮРК! Отново с огромно уважение към твоя труд приятелю, Мюмюн Тахир!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/3/23 18:49

    Умен турчин, за разлика от нашите далавераджии!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/3/23 19:34

    Не е депесар...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.