24rodopi.com/Общество
България остава на водещо място в Европейския съюз по смъртност от исхемичен инсулт, но прилага в пъти по-малко животоспасяващо модерно лечение. Тези тенденции не само не се подобряват, но дори се влошават. След краткото и странно намаление на инсултите по време на пандемията, сега броят им отново се увеличава.
Това бе коментирано на дискусия, организирана от „Индекс на болниците" и Българското дружество по инсулт.

 Тромболизата е най-модерният метод за лечение на исхемичен мозъчен инсулт. След нейното прилагане около 70% от пациентите излизат от това състояние функционално активни.

У нас миналата година са лекувани 41 858 случая на исхемични инсулти - това е с над 2000 повече в сравнение с предходната година, показва анализът на "Индекс на болниците". Процентите на пациентите, които са получили модерно лечение под формата на тромболиза (IVT) или тромбектомия (EVT) обаче, остават изключително ниски – 2,5% и 0,1%.
Българите умират от инсулт и други мозъчно-съдови болести 4 пъти по-често от останалите европейци, въпреки че той е предотвратим, лечим и управляем. Стандартизираният показател за смъртност от мозъчно-съдови болести в България е 313,6 на 100 000 души, при средно за ЕС 79,5 на 100 000 души, коментира доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт, цитиран от „Сега“. В същото време приложението на модерно лечение у нас е 4 пъти по-рядко спрямо европейското ниво - при 2,5% от случаите, лекувани с тромболиза у нас нивото в ЕС е 10%.
През миналата година 87 или две трети от всички 130 болници с договор със здравната каса за лечение на исхемични инсулти са заявили желание да правят и тромболизи. Реално обаче тази процедура са осъществявали едва половината – 44 болници. За пореден път най-много тромболизи са извършени в УМБАЛ „Св. Анна" в София - 277 от всички. След нея се нареждат областните болници в Хасково, Кърджали, „Св. Марина" във Варна, „Св. Георги" и „Св. Пантелеймон" в Пловдив, „Медика" в Русе, "Пирогов".
Общият брой на тромболизите у нас през миналата година е бил 1030 или модерното лечение е било приложено при 2,5% от всички пациенти с исхемичен инсулт в болниците. В същото време според различни медицински проучвания това лечение е приложимо при над 20 и дори над 24% от всички пациенти с инсулт, като към момента средният процент на тромболизи в ЕС е 10, а заложеният в Европейския план за борба с инсулта е над 15. На практика това означава, че у нас процедурата се прилага няколко пъти по-рядко от възможното, което възпрепятства намаляването на инвалидизацията на хората с инсулт, коментират от "Индекс на болниците".
При прилагането на тромболиза най-важното нещо е организацията на работата. При нея има таргетиране на времето за различните части на лечението и протоколи по минути. На първо място пациентът трябва да попадне в болницата възможно най-бързо. Това е нещо, което зависи от комуникацията между лечебното заведение и Бърза помощ.
Научно доказано е, че след началото на исхемичния инсулт, всяка минута в мозъка загиват 1,9 млн. неврона. Установено е, че всяко намаляване на времето за тромболиза с 15 мин. води до намаляване на смъртността с 4 на 1000, увеличава функционално независимите пациенти с 13 на 1000 и повишава броя на пациентите, които имат подобрение, с 18 на 1000.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/3/23 16:54

    Скоро ще сме първи ако няма контрол 5хилки е един стенд.сиреч пациентите са банкоматчета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/3/23 11:32

      Далече си от истината човек, тук не става въпрос за това.

      Изтриване
  2. Анонимен26/3/23 18:46

    Неправилно хранене,банички,кебапчета,наднормено тегло,алкохол....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.