24rodopi.com/Култура

Процес по дигитализация на част от фонда си започна Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали. Вече разполагаме с достъпна онлайн дигитална версия на издания, съобщи директорът на културната институция Елисавета Кехайова, цитирана от БТА.

Както вече 24rodopi.com писа, проект „Дигитална библиотека Кърджали” е създадена по проект „Библиотеката – методичен, обучителен и краеведски център”, финансиран от Министерство на културата.

Новата „Дигитална библиотека Кърджали“ към момента включва осем периодични издания, излизали в региона от 20-те до 40-те години на 20 век, както и книги. Сред периодичните издания са „Арда”, „Ардинска дума”, „Мастанлийски окръжен вестник”, „Бяло море”. Те носят информация за живота, бита, обичаите, историческите и политически щрихи на ежедневието на Кърджали и региона от онова време. Събирани, каквото е било законодателството във времето на тяхното отпечатване, те са съхранявани в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София и в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, а сега техните сканирани версии са предоставени на кърджалийската библиотека, уточнява Кехайова. Освен тях, дигиталната колекция включва и няколко книги, издадени преди 1944 г.

„Общият брой страници, които ние сме дигитализирали до момента е 4100. Продължаваме разбира се да издирваме важни, стари документи, които да съхраним по един модерен и различен начин, достъпен за всички, които се интересуват от историята на Източните Родопи“, каза Кехайова.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/3/23 08:03

    Браво всеки ден работните дни на календарната година са сканирали по 20страници на ден Въпроса е ако не се надписват колко деца влизат в тези библиотеки по селата и колко заплати дава държавата

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.