24rodopi.com/Кърджали
Поредно четвърто Училище за деца с атопичен дерматит се проведе в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски.
Водещи имена в сферата на дерматологията - проф. д-р Николай Цанков и доц. Д-р Жана Казанджиева бяха лектори в "Училище за родители" на деца с атопичен дерматит организирано от Фондация “Екзема” със съдействието на Фондация Пиер Фабр България и МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски” на 18 март в конферентната зала на лечебното заведение, съобщават от болничния пресцентър.
Събитието бе открито от проф.д-р Тодор Черкезов,дм дерматолог и изпълнителен директор МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”.
Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните кожни заболявания, което се проявява през първите години след раждането. Заболяването има променлив характер, протича с периоди на обостряне и затихване и се отразява върху качеството на живот при малките деца и техните родители. Изисква системни грижи и адекватно поведение и лечение на пристъпите, каза проф. д-р Т. Черкезов.
„В резултат на тези срещи, пациентът трябва да бъде в състояние да се справи с ежедневните предизвикателства на заболяването", подчерта проф.д-р Тодор Черкезов.
Участниците бяха запознати със заболяването и с това как да се грижат за кожата си в ежедневието.
Проф. Николай Цанков и Доц. Жана Казанджиева предоставиха информация за ползваните медикаменти, допълващи продукти, физиотерапевтични методи и др.
Обърна се специално внимание на храненето и връзката на атопичния дерматит с хранителните алергии. Медиците обърнаха внимание както на влошаващите фактори, така и на профилактика на кожата.
„Заболяването при децата варира между 10 и 30%, като най-засегнати континенти са Европа и Северна Америка и тенденциите са към увеличаване. Забелязва се най-вече при хората, живеещи в градска среда", коментира проф. Николай Цанков.
Как да се отглеждат децата с атопичен дерматит, как да се справят с епизодите на тежки прояви, как да се контролира сърбежа, който съпътства изявената сухота на кожата, неотменната полза от ежедневно приложение на емолиенти, както и техники на нанасяне при деца - това бяха темите, дискутирани с родители на деца с атопичен дерматит. На срещата присъстваха лекари дерматолози, родители на деца и деца с атопичен дерматит, младежи и пациенти с това заболяване.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.