24rodopi.com/Регион
Защо опиталият пилаф в Източните Родопи после винаги го търси, а и разказва за майсторите на това ястие от района на Кърджали?
Отговорът е завещанието на мастър шефа на пилафа, Халил Касим, който почина на 85-годишна възраст. „Вкусът на пилафа се дължи на месото, с което се приготвя, то е от пасищно отглеждани говеда или овце. Месото на всяко животно е със специфичен вкус, а при смесването на меса от няколко животни взаимно се допълват“, обяснява приживе бай Халил.
“Едно е да сготвиш в една тенджера пилаф, друго е в няколко казана едновременно”, обичал да казва още старият готвач.
Не криел занаята, с почти с благодарствена усмивка за интереса споделял тайните на пилафа. „Първо слагаше в казана обезкостеното и нарязано на късове месо с мазнина, най-често масло или лой, и пържеше на среден огън, докато изври водата. След това запържваше ориза и слагаше вода и сол. Оставяше казаните да врят на тих огън с часове“, разказва пред столичен всекидневник краеведът Исмет Исмаил от Черноочене.
Където и да отидел мастър-шефът - на молебен за дъжд, на помен или на сватба, винаги имало хора, готови да му помагат, защото приготвянето на пилаф в няколко казана е трудоемка работа. Нужни са хора, които да цепят дърва, да поддържат огъня, да бъркат ястието. Чинари, които един по един падат пред очите ни – това казват в Чернооченско за напусналият ги бай Халил Касим от село Каблешково, един от най уважаваните личности в района на Черноочене и мастър шеф на пилафа.
Майсторът, който в продължение на 64 години готвеше ритуалната гозба на молебените за дъжд, здраве и берекет в района на Черноочене и учеше младите на тънкостите на занаята.
Мнозина помнят и уроците на бай Халил и в каменоделството. Славел се като един от най-добрите майстори на каменна зидария. Цял живот работел в строителството.
Халил Касим е роден на 5 август 1938 г. в чернооченското село Каняк. Научил се е в казармата и на един сезон подготвяше пилаф за по над 10 молебени. От неговата гозба опитваха хиляди хора. Императива на социалната церемонии в Източните Родопи - пилаф. Приготвя се с опитните ръце и търпението на майсторите и се консумира с охота. Но по-важното е, че сплотява хората. Въпреки това, от ден на ден майсторите намаляват, а тези традиции са на изчезване. Но изчезващите май сме ние…
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.