24rodopi.com/Общество

Разкривени от времето, стари надгробни плочи. Някои просто камък, изваден от реката и поставен в земята, където е било положено тялото на покойника. Свидетелство, че там е погребан беден човек, чиито роднини не са могли да си позволят издялана плоча с надпис.

„Хора от пет села са положени тук“, казва 86-годишният Фаик Реждеб. Води ни към най-старата джамия в Чернооченско-Чубуклу. Намира се на около километър-два от село Водач.


„Никой не идва вече. Преди са се събирали хората от селата наоколо. Никой не знае точно колко е стара“, допълва Фаик.

Намира се в близост до малка река.

Някои от плочите са на арабски, по други не си личи никакъв надпис. Една от запазените сочи, че там е погребан Мустафа Хаджиисмаил, живял е 101 години. Земният му път започнал през 1890 години и завършил през 1991-ва.

Обрасли с храсти и дървета, край плочите подскачат две сърни. Бързо успяват да изкачат баира и да изчезнат.

В джамията има прастар полилей. Служил е за поставяне на запалени свещи.

„Точно в 12 часа той се започва да се движи, напред-назад. Майка ми казваше, че по това може да се познае колко е часът“, споделя 70-годишен мъж.


Други възрастни хора не са чували за подобно нещо, нито пък са виждали.

Всеки знае по нещо, но…

„Няма кой да ходи вече, преди време джамията бе обрана. Не ходят хората, много рядко“, допълва Фаик.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.