24rodopi.com/Общество

Спирката е малка, но пък нова. Нова е и пейката пред нея. Детската площадка в съседство също. Трима мъже си почиват, а насреща им възрастни жени са се настанили пред местния магазин. Всеки си обсъжда ежедневието, малките неща из устите на „малките хора“.

„19 години бях арматурист в София. Ама ме писали на 4 часа. Сега ми трябват още 18 години за пенсия, как да стане?“, пита Рамадан. Децата и внуците му са в Нидерландия, племеникът му и той. Връщали се на 1-2 години за малко.

„Няма да останат тук, никога няма да се върнат. Синът си купи къща там. Край вече. Само старите останаха“, казва 64-годишният мъж.

Действителности от родопското село Водач.


Иначе с оправен водач. Местният кмет е забързан, няма време.

„Дървата пристигат, за следващата година. Нали до 31 март по новия закон трябва да се направят списъците. Ами ние действахме по-отрано. Почти всички са доставени. Някъде 300 кубика за цялото село“, споделя кметът.

Около 40 крави се гледат в селото, из нивите се сее люцерна, фасул…

„Кой да работи, намерете някой. Само възрастни хора“, подема Рамадан.

Жена край магазина е останала без пари. Пенсията си е заминала бързо-бързо. Няма една стотинка сега. „Дадох й 30 лева, ей така, за хаир. Майка ми е родом от това село“, пък изрича 70-годишен мъж. Живее в съседно населено място. Дошъл е просто да се разговори с останалите във Водач.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/3/23 09:30

    Идват избори ДПС или ГЕРБ ще напълнят селата с млади,както го направиха досега.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/3/23 10:37

    Според мен минем ли на € гурбетчията вече там няма да го отърва и или ще се върне обратно на село или ще замине за някъде още по-далече. :|

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.