24rodopi.com/Регион

10 торби с бутилки, консерви, кенчета, „посадени“ в гробници, скални ниши, обредни урни… Резултатът от почистването на Перперикон от една жена. Запретнала ръкави, тя е събрала отпадъците, оставени от туристи, посетили Скалния град на траките, става ясно от пост в групата "Кърджали днес". 

Четири часа работа срещу боклуците, на които са нужни стотици години, за да се разградят сред природата. Боклуци из останките от древни хора, завещали миналото си.

„Прескачах огради, катерих се, слизах под мостовете и стълбите докато туристи минаваха над главата ми. Направих забележка на едни пушачи с по-интелигентен вид, хвърлящи фасовете си на каменните вековни стъпала, казаха ми да си гледам работата. Слязох до паркинга, за да помоля за торбички, за да мога да пренасям повече боклуци наведнъж. Казаха ми, че не било моя работа и ме гледаха мноого подозрително“, споделя жената. 

„Браво, добра реставрация направена! Наистина са качествени стълбите, мостовете и съоръженията. Грамотно е направено, вижда се че има и осветление, нищо че не го видяхме да свети. Успешно е реализиран европроект за близо 4 000 000 лева. Не остана ли обаче някой и друг лев за охрана от хората? Не остана ли някой лев за повече кошчета, както и за изпразването им в почивните дни, когато е пълно с народ?

Ако не са останали европари от тези 3 194,665 лева и 30 стотинки - кажете да организираме една дарителска кампания за кошчета на “Перперикон” и за персонал, който да следи, извозва и глобява. И една практична идея: от глобите на нарушителите може да финансирате заплатата на охраната. Ще има за цял взвод. Искам да има глоби!“, посочва жената.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/4/23 10:13

    Няма Държава там ни е проблема.Браво на тази жена ,но за съжаление такива хора са на изчезване.Тук в нашата скъпа родина ,масово хората нямат възпитание за чистота и хигиена.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/4/23 18:48

    Те софиянци не могат сега да си оправят жълтите павета и околовръстният си път на северната тангента, някои са седнали да мислят за Перперикон. Там колко пари отидоха на народа. Вижте замърсените язовири около гр.Кърджали. Ами Водното огледало какви боклуци поглъща от дерето на яз. Кадънче, от разни месарници и колко още много замърсители.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.