24rodopi.com/Общество

Нашите наблюдения показват, че радарите и триногите се поставят на така наречените „хранилки“, където няма концентрация на пътно-транспортни произшествия, но има неправилно поставени знаци, което сваля рязко скоростта на движение.

Това твърди Йонко Иванов, председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка.

Пред Факти Бг той коментира залегналите промени в Наредбата за контролните точки, които влязоха в сила от 28 март. Така общият брой контролни точки остават 39, но могат много по-бързо да се стопят.

В Наредбата главното, което е написано, че имаме диференциран подход за отнемане на точки. За превишаване на разрешената максимална скорост с над 50 км/час – 18 контролни точки. Преди беше 15. При следващо нарушение взимат още 21 точки. 21 и 18 стават 39 – и това е за 5 км разстояние. Вашите точки просто отлитат. И някой още е казал, че ако за годината имаш три нарушения, ти взимат още 26 точки. Ми тези 26 точки ти ги нямаш. Какво точно ти взимат? И като към това прибавим и факта, че след 2 години ще ти дойде известието, че точките са ти отнети, или ще го разбереш, когато отиваш да си продаваш автомобила или за някое друго нарушение, оставяш в неведение кога и по какъв начин си останал без точки“, казва експертът.

Ето още няколко примера за санкции:

За управление на МПС с алкохол от 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда ще се отнемат 12 контролни точки. При отказ от тест за алкохол и наркотици – 15 контролни точки; за движение в лентата за принудително спиране – 10 контролни точки; за движение в платното за насрещно движение – 15 контролни точки; за говорене по мобилен телефон без hands free ще ни взимат 8 контролни точки.

„В средата на декември месец миналата година имаше среща на вътрешния министър и неправителствените организации, а имаше и хора от ръководството на МВР. На тази среща поставяхме директно въпроса на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев къде отиват парите от глобите, които са събрани няколко години назад. В случая говорим къде са повече от 100 милиона лв. от глоби на пътя. Защо тези пари не се връщат в пътната безопасност, а покриват различни дупки в бюджета на държавата. Също така поставихме и въпроса за точковата система. Попитахме кой определя къде да застават патрулните екипи и къде да се разполагат радарите“, споделя Йонков.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/4/23 08:44

    Радарите са си чисти машини за правене на милиони никой не му пука за пътната безопасност важното е да се вземат парите от хората това е голата истина кой каквото ще да говори става въпрос за пари 🙂🙂🙂

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/4/23 09:57

    Мвр-то много трудно се решава на иновациите .. ПО-миналата година трябваше да си вадя паспорт , защото стария ми изтичаше ноември 2020, бяха казали че отначалото на 2021 ще почнат да вадят 10 годишни паспорти вместо петгодишни не ми трябваше да пътувам и изчаках до февруари ... след няколко седмици си взех паспорта в началото на март и видях, че пак е петгодишен, ако и в закона за личните документи пишеше че от 1-ви януари 2021 паспортите следва да са дестгодишни,,, Попитах зашо са ми дали петгодишен, казаха ми че системата им не била настроена да вадят по -дълги паспорти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/4/23 15:01

      за всичко имат готови отговори.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.