24rodopi.com/Общество

Най-известният сватбен оркестър в България е създаден в Кърджали през далечната 1974 година в Кърджали. Тогава талантливият кларнетист Ибряма е бил само на 22 години.

„С Нешко Нешев, акордеониста ни, от деца сме заедно. Ние заедно създадохме оркестъра и го развиваме. Бяхме интересни, малки. Натискахме се навсякъде, за да успеем да излезем да посвирим на панаири и навсякъде, където има много публика. За да може да ни видят хората. Малко нахалнички бяхме като млади, но то няма как. И имаше смисъл. Хората, като ни виждаха и казваха, че тия момчета свирят невероятно. Не е много лесно, да знаете. С много труд се постига всичко“, разказва пред всекидневника „Телеграф“ Иво Папазов – Ибряма.

И продължава да говори за оркестър „Тракия“:

„С музикантите работим от много дълги години заедно. Няма по-малко от 30 години стаж някой в оркестъра. Имам колега, който е 50 години вече с мен. Заедно започнахме. Барабанистът е 40 години с мен. Китаристът е над 30. Най-младият в оркестъра е кавалджия, с когото свирим вече 5 години заедно. Той завърши Академията, образован музикант, взех го при мен и така си остана. Оркестър „Тракия“ е школа и много големи музиканти са минали през тази школа. Основното ядро сме 4 човека, с които, както ви казах, от много години сме заедно, за съжаление предишният ни кавалджия почина“,.

На въпрос „Вярно ли е, че вашите концерти не си приличат?“, Ибряма отговаря:

„Ами, разбира се. Иначе няма да съм интересен. Аз обичам да импровизирам и да изненадвам. Даже и колегите си, с които толкова години сме заедно. Така е по-интересно. Аз не мога да стоя на едно място. Докато свиря, ми идват идеи. Ние за програмата даже не можем да се разберем понякога. Защото ние сме я направили, но когато се качим на сцената и става съвсем друго. Няма поред, разбирате ли. Започвам някакви неща, които не сме ги писали. Но пък момчетата са готови за изненади. Ние сме като един футболен отбор – подадат ли паса, трябва да вкараш гола. Не можеш ли ти – аз поемам паса. Така го правим“.

На сниката горе: Ибряма и солистката на оркекстър "Тракия" Мария Карафезиева

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/4/23 21:35

    Ан Джи не е ли бил и той

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/4/23 23:27

    Иво Папазов - Ибряма е роден в Джебелското село Вълкович и копнее да свири на всички Джебелчани по покана на ръководството на община Джебел и то без пари,подчертавам БЕЗ ПАРИ!
    Позвънете и го попитайте,ако не е така ще се извиня на всички Джебелчани един по един и на цялата редакция на Родопи 24.
    Сините му се напълниха с сълзи когато го каза! Не мога да го забравя никога!
    Джебел има много каризматичен, успешен и трудолюбив кмет, който построи много неща и една много хубава сцена амфитеатър на , която най много ще отива един световно известен майстор виртуоз като Иво Папазов Ибряма. Топката е у Неджми Али...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/4/23 03:07

    Ориент Експрес, Джей Кей Симънс пасти да яде Ибряма Terence Fletcher мубарек.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/4/23 14:43

    Турците са големи музиканти,като Ибряма,Нешо Нешев и т.н...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/4/23 17:46

    Ибряма не е турчин!-той е тюркменски циганин

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.