24rodopi.com/Образование

За тринайсета поредна година Химикотехнологичният и металургичен университет в София, съвместно с ЕГ „Христо Ботев”, организира състезание по химия и математика. То се проведе в Езиковата гимназия в Кърджали с ученици, завършили основния курс на обучение по съответните предмети.

Резултатите от състезанието се признават за оценки от кандидатстудентски изпит в ХТМУ и учениците могат да бъдат приети за студенти в желана от тях специалност за учебната 2023/2024г.

В юбилейната 70-та година от създаването на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) ученици от 11  и 12 клас участваха в конкурс за презентация на тема: „Химичните  технологии  около  нас". Специалната награда на катедра „Инженерна екология“ бе присъдена на Ефе Юсеин от 12 клас, ЕГ „Христо Ботев”, за презентацията „Решения за подобряване на качеството на въздуха в градовете“. Още трима ботевци взеха участие в надпреварата. Демет Мехмед от 12Е клас представи темата „Биотехнологиите в медицина, фармация и диагностика“, Виктория Пламенова от 11В клас участва с презентация на тема „Нов живот за отпадъците – интересни и практични приложения“ и Езги Мюмюн от 11Г клас с презентация на тема „Наноматериалите и тяхното приложение“;

Над 50 ученици и техните учители от 22 училища в страната гостуваха в ХТМУ и представиха своите научни разработки, свързани с темите за екологията и опазването на околната среда и химичните технологии.

Ректорът на ХТМУ проф. Сеня Терзиева говори на откриването за възможностите, които предлага университета и откри двете сесии, като пожела на участниците да влагат все такъв ентусиазъм в обучението си.

Първата сесия бе насочена към екологията и опазването на околната среда, а журито бе съставено от преподаватели от катедра „Инженерна екология“.

Във втората сесия „Химични технологии“ участие взе и проф. Фрерих Кайл от Технически университет Хамбург. Той поздрави всички участници за интересните теми, които са разработили и им пожела успех.

Участниците в състезанието и учителите им бяха наградени със специален сертификат за партньорство и купа за участие на съответното училище.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/4/23 00:21

    Браво!!!
    Все още има достойни младежи,които ни извисяват високо над облаците(имаме нужда от успели млади хора)....!
    Бъди здрав,щастлив и много успешен в живота!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.