24rodopi.com/Регион

Внос на агнешко месо подбива пазара за фермерите от Кърджалийско. В навечерието на Великден хиляди животни остават в оборите заради дъмпингови цени.

Това твърди фермерът Владимир Хаджиев от крумовградското село Гулийка, който има 500 овце.

"Българските фермери не могат да изкарват пари. Оцеляват засега, на кой докогато му писне. Ако продължава така немного време, родно производство почти няма да има или ще се сведе до някакъв минимум", казва пред БНР Хаджиев. 300 негови агнета чакат, но търговците ги няма.

"Ако те търсят, е рядкост. Трябва да звъниш, да питаш – каква им е цената, кога могат да дойдат, евентуално, да ти ги вземат. Предпочитат вносно евтино.

Това агне, за да го произведе фермерът, то е яло. Живо тегло, както се купува по принцип, 10 лева му е нормалната цена на агнето. Но няма никой да ги получи тия пари - ще останат само мечта. Защото има вносно. Вносното е по-евтино. В магазинната мрежа, което е по-евтино, то ще върви. Де факто търговецът ще купува вносни агнета, ще ги разфасова и готово...", обяснява животновъдът.

Миналата година положението е било същото.

"По-малко от месец, вносът от Македония беше дошъл вече. И ги продавахме на 8 лева. От миналата година до тая година, предвид всичките скъпи фуражи, които сме купували миналия сезон, не знам как би станало цялото това нещо", казва Хаджиев.

В магазините килограм агнешко е 19-20 лева, видя репортер на 24rodopi.com.

Ако животното е от ферма в Кърджалийско, цената трябва да е 28-30 лева, пресмята Владимир Хаджиев. По думите му обаче "няма никой да ги получи тия пари, ще останат само мечта".

Българските производители свалят цената, за да вървят продажбите. Иначе животните ще останат по оборите, "което въобще не е добре". "10 лева живо тегло съм обявил", уточнява Хаджиев. До момента е продал единици животни. Смята, че шансът се стопява заради вносното месо. Очаква загуба между 15 и 20 000 лева за един сезон.

"И просто потъваш, от един път", описва ситуацията в стопанството си фермерът Владимир Хаджиев от Крумовградско.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/4/23 12:34

    Яжте си ги вие на тези цени как Македонците ги продават по евтино те не ги ли хранят с фураж ???? А и те печелят сигурно не ги дават без печалба но българите сме ачкюпеци е да ви седят в кошарите тогава гледайте си ги и им се радвайте

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/4/23 13:22

    Е добре г-н Хаджиев на 5 км от Вас в Гърция е 8евро и им излиза сметката пак вие искате по 14-15 евро да е в магазина.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/4/23 13:50

    За съжаление сте много прав много уважаван докторе

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/4/23 14:33

    Ще потъвате няма на къде. Как до сега килограм беше 12-14 лв и изведнъж 20 лв. Защо спекулирате. Аз съм ЗА да има внос. Който иска вносно да си купи, който иска местно. И не си мислете, че българското е много качествено ако беше така щеше да се търси в цяла Европа.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/4/23 16:41

    Не ми е ясно тези македонски или румънски агнета не ядат ли този скъп фураж или при тях фуража е безплатен.Като не сте конкурентни ще си ги ядете сами агнетата или по скоро е нашенска алчност за високи цени.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/4/23 10:16

    Шанел като продава Македонско,каква е цената в магазина му????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/4/23 01:09

      Затова мирише на леш и го мариноват веднага 😉

      Изтриване
  7. Анонимен15/4/23 09:02

    Не си платил на горни инстанции,затова ще плащаш,учи се от шенел

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.