24rodopi.com/Образование

В СУ “Христо Ботев“ в Джебел се проведе среща-разговор с детската писателка Айше Али. Инициативата бе по повод „Седмица на детската книга“, която се провежда ежегодно в  училището.

Празникът обединява всички, които искрено обичат да четат. Книгата е наш верен приятел от детството, който винаги ще ни научи на нещо ново, ще ни потопи в прекрасния свят на вълнуващи пътешествия и интересни открития.

През тези седмици децата се срещат и със съвременни детски писатели и поети.

Този път училището покани една писателка от Джебел-Айше Али.  Тя работи като детска учителка в ОДЗ „Щастливо детство“ в града. Авторката  разказа за себе си, за своите  книги и историите в тях. Нейното участие бе вълнуващо за всички присъстващи. Участниците  се потопиха в магията на словото. С интерес слушаха авторката, за  начина й на работа, за трудността на писането, за  връзката между нея и разказаните истории в творбите  й.

Получи се един естествен и непринуден разговор. С вълнение децата задаваха своите въпроси. Как е започнала да пише? Защо се е спряла на жанра приказка? Каква е връзката й с Добруджа? Как измисля историите? Ще продължи ли да пише и какви  ще бъдат бъдещите й истории?

Айше Али с радост и търпение отговори на всички питания. Тя прочете  своя разказ „Да се завърнеш в бащината къща“ и препоръча на всички деца да имат и те своя любима приказка или история, която да разказват. Нека не спират да четат, да търсят, да разказват устно и писмено истории. Така те ще се пренасят в света на въображението и  фантазията, ще получат знания и ще разберат, че няма нищо по-прекрасно от прочетената книга. Защото книгите отварят напълно нови светове пред нас, с помощта на които да израснем, да се развием като личности и да оформим нашата идентичност. Когато четем, ние „влизаме в обувките на героите“. Преживяваме техните емоции и чувства. А това възпитава у нас емпатия и ни кара да се замисляме как бихме се чувствали в дадена ситуация и как бихме постъпили на мястото на героите.

Писателката благодари за срещата и изрази своето задоволство от събитието, което  обедини автор и читател, пишещ и четящ.

Айше Али завърши своето изказване с  цитата: „Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време най- търпеливите учители“(Чарлз Елиът).

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.