24rodopi.com/Култура
Писателят Николай Теллалов - автор на предизвикалата скандал книга "Да пробудиш драконче", която бе четена на ученици в 4-и и 5-и клас, заяви, че произведението не е детско, нито дори юношеско. На представянето в Кърджалийско очаквал ученици от 7 клас нагоре, но дошли 5-окласници.
Преди дни родители от Хасково се възмутиха от вулгарни откъси в книгата, представена в училище. Четивото с еротични елементи не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги закупят.
Министерството на образованието и науката излезе с официална позиция, като обяви, че след проведен разговор с организаторите на "Разказвачът на приказки" книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата.
Произведението е определяно от критиците като "етнофентъзи" и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието.
"Никъде, никога и пред никого не съм се представял като детски писател, нито съм казал, че "Да пробудиш драконче“ е детска книга. Това, че някой е решил, че може да я представи пред деца – да, учудих се. Казах добре, от 8. клас нататък би могло", написа във фейсбук профила си Николай Телаллов, авторът на книгата "Да пробудиш драконче“, която предизвика скандал, след като родители на деца в 4 и 5 клас сигнализираха, че произведението, съдържащо неценцурни изрази, е било четено в клас.
"Не е даже и юношеска книга. Героят ми в нея е 27-годишен. Аз тогава бях на 29. И съответно писах за своята възрастова група - плюс-минус. Вече след издаването се оказа, че романът се харесва и на доста по-млади от мен. Не го очаквах. Но беше приятно", пояснява той.
Телаллов заяви, че е изненадан от разразилата се полемика около книгата, която е написана още в далечната 1996 г. и до момента не е имало коментари, че тя съдържа цинични изрази.
Писателят допълва, че през пролетта на миналата година е била първата обиколка - първо в Плевен, после в Кърджалийско. Очаквал, че е среща с ученици от 7-8 клас, но се оказало, че "от МОН или от дирекцията на училището са решили", че книгата е подходяща за петокласници. Авторът бил "разочарован, но свил рамене" и направил представянето.
Той обяснява, че следващата обиколка се е случи чак в края на ноември 2022 г. в Габрово. И отново, "за негово разочарование", са го определели - "дали директори, дали инспектори на министерството, нямам представа" - за пред петокласници.
Теллалов посочва, че от срещите са минали между 1 година и 5 месеца. И досега не е имало възмутени родители в медиите.
От публикацията му става ясно, че е получил заплахи "за чупене на ръце". Авторът пита какво се е случило сега и защо "цяла България" е приела романа, а Хасково - не. Николай Теллалов посочи, че след обиколката през ноември миналата година е решил да прекрати сътрудничество с "Разказвача на приказки". През декември му е изпратил мейл с предложение за прекратяване на договора по взаимно съгласие.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/4/23 08:05

    Само му направиха безплатна реклама...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/4/23 08:25

    Явно наще даскалки искат да убият дракончето няколко пъти , но да си го презентират на тях, не на децата .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/4/23 11:04

    Ми да! Човекът е само един невинен джендеризатор на деца, спонсориран с европари.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/4/23 10:43

    Да си отглеждат децата в саксийки, захранвани с кухи идеи, далеч от действителността.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/4/23 12:08

    Всички говорят за тази книга, а колко от вас са я прочели? Прочетете я. Осмислете живота на героите от книгата. Времето когато се развива действието. На каква възраст са? Прочетете и другите книги от серията.
    Има точно 3 реда в които се споменава за полов контакт и то от момиче, което ревнува, което иска да изнудва приятеля си.

    Много повече вулгарни думи има в рап песните и чалгата които слушат децата.

    А книжлетата за избор на пол при подрастващите на разни гей фондации ги приемате нали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/4/23 14:42

      Бърчет-ка няма за осмисляне ! Говрим за 4 клас !?? Дори автора казва аудитория до 2 3 години по малки от мен когато съм я писал а мисля беше над 25 г.

      Изтриване
    2. Анонимен22/4/23 18:37

      Книгата е страхотна. Прочетох я на един дъх преди 10ина години. И си закупих останалите книги от серията. Изключително описание. Добра сюжетна линия и правдоподобни предположения. Може би наистина не е за 12-годишни ученици, но всичко е въпрос на вкус.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.