Жельо МИХОВ/24rodopi.com/Общество/Регион

„Купувам и бягам!“ – това е мотото на стотици гурбетчии от Родопите. Най-желаните и чакани клиенти на всички строителни предприемачи. Основна финансова инжекция за всички компании в този сектор. Те не разчитат на банкови заеми, те плащат с готови пари. Купуват апартаменти на килограм. Обосновката за развихрилото се строителство край Арда.

Няма ли търсене, няма да има и предлагане. Жилищата в Кърджали достигнаха до 900 евро за квадратен метър в централната част.

85% от тях обаче са празни. Защото след сделката купувачите отново тръгват да аргатуват. Остават „призрачни“ блокове, празни апартаменти, тук-таме светещи прозорци.

 

В блока са 25 апартамента

 

Всички са закупени, но реално собствениците, които са в града, са 3-4. Всички останали са в чужбина.

Ситуацията в новопостроена жилищна кооперация в центъра на Кърджали. Съдбата на десетките вдигнати сгради в областния град.

Апартаменти се продават още на „зелено“, а търсенето предопредели и челното място на Кърджали по строителство.

Ако през 2019 година квадратният метър вървеше по 650 евро, то към момента е над 800, средно.

 

„Две семейства живеем във входа.

 

Всички жилища са продадени, обзаведени от собствениците, но самите тях ги няма. Идват рядко, за по няколко дни, за да си видят просто имота“, коментира 38-годишна жена, живееща със съпруга си от около година в нов блок във „Възрожденци“.

Подобна ситуация обаче затруднява поддръжката на общите части.

„Във входа ни става все по-мизерно. Не се събират пари за почистване, не се плаща ток. Искаме от съседи някаква месечна такса за поддръжка, но обикновено отговорът е „Аз си идвам за малко, за няколко дни, живея в чужбина, защо да плащам?“. Така в един момент няколко души трябва да поемат разходи за ток, чистене, асансьор, чиято поддръжка е 80 лева на месец, отделно годишните технически прегледи, които са над 200 лева. Стига се до спиране на осветлението в гаражите. Някои са принудени дори да си поставят отделен електромер, за да ползват осветление само на своята клетка и да плащат само за една крушка“, споделя проблемите 40-годишен мъж. Закупил е апартамент в нов комплекс край Арда. Ситуацията обаче е

 

„Всички жилища са продадени, няма кой да поддържа блока“.

 

„Много хора от Родопите избират да живеят в по-големи градове. Ориентират се към Пловдив, Стара Загора, София. Други пък инвестират в по няколко апартамента в Кърджали. Предимно гастарбайтери, но не само от града. Голям процент от купувачите са от селата в региона, също работещи зад граница. А така също и от съседната област Смолян“, коментира брокер на недвижими имоти.

 


„Ще ми дадеш пет апартамента и всички офис помещения на приземния етаж, тогава давам парцела“.

 

Така се пазари собственик на поляна, вероятно от пра-прадядо му от султанско време, с инвеститор, придобил незнайно как финансовата мощ да осъществи строеж на поредния жилищен блок. И защото единият иска много, пък другият това го удря пряко джоба, та затова зелената площ все още не е застроена. А, какво чудесно игрище за деца можеше да стане! Ама няма. Всичко е предопределено в града в Топ 5 по строителство в страната. Населението намалява, сградите се увеличават. Автомобилите също. Това е някаква магия, мистерия, отвъд статистиката, пък даже и реалностите. Няма зелена площ, която да не е заплюта за блок. Може и блокче, убедени са болшинството кърджалийци. Доскоро най-зеленият квартал „Възрожденци“, вече е заприличал на площадка. Не се прощава ни на дървета, ни на паркинги, ни на тревица. Хората негодуват, но гласът им е вик в… бетона.

 

7 от 10 новодомци

 

Седем от десет купувачи на жилища в Кърджали са гурбетчии.

Това сочат наблюденията на брокери на недвижими имоти и строителни предприемачи, които директно контактуват с клиентите.

 

„Купувам и давам под наем.

 

Печеля докато съм зад граница“.

Ноу-хау от гурбетчии в града край Арда. Стотици са офертите за отдаване на апартаменти под наем. Болшинството-ново строителство, напълно обзаведени, а собствениците-в страни от Западна Европа. Наемите пък вървят от 250 до 400 лева на месец, в зависимост от локацията. Луксозно обзаведените са за над 500 лева.

Интересът пък не секва и от страна на наематели. По около десетина души реагират на обява за жилище под наем в Кърджали.

 

Слабо предлагане и слабо търсене

 

Това пък е положението в Смолян. Въпреки това, дори малкото оферти за къщи са неимоверно раздути, посочват в областния град.

„Градът не е атрактивен за млади хора с възможности. Спокоен, но за почивка. За развитие… Статистиката го доказва. С 25 000 души по-малко в региона за последните десет години. Няма община с положителен прираст. На едно дете се падат по двама и половина пенсионери. Селата обезлюдяват. Въпреки това, по-търсени са къщи именно там. Дори от чужденци. Купуват британци, руснаци, евреи. Но не живеят. Предпочитат лятото за почивка“, споделят брокери, селски кметове.

Дори обезлюдени отдавна махали вече са собственост на чужденци. Изкупили са малкото останали къщи. Идват обаче рядко, после пак си заминават.

Такова е положението, но поне властва спокойствието.

 


Паркоместата са тротоари

 

Общински тротоар се превръща в паркинг, а всяко място се продава за по 3 500 лева на новодомци. Нова кооперация в крайната част на кърджалийския квартал „Възрожденци“ и хитро решение на инвеститора.

Пешеходната зона е „отхапана“ и от двете страни на блока с над 20 паркоместа, сигнализират жители на съседните кооперации.

Местата за автомобили са закупени от новодомци, които са се сдобили с жилища, но все още не са се нанесли. Самите те посочват, че са платили по 3 500 лева за тях.

В същото време новият строеж разполага с подземен паркинг, който обаче едва ли е достатъчен.

Общинският тротоар, който се е намирал в тази част, е бил разрушен при строежа. След това възстановен, но вече под формата на паркинг, чиито места са за продан, допълват съседи на новата кооперация.

Печели се от всичко.

„Това е нищо, в София подобни вървят за по 10 бона“, коментира родопчанин, живеещ в столицата.

Навсякъде вакханалия на далаверата. И няма сила, която да я спре.

 

Призрачни сгради

 

„Имам вече три жилища, ново строителство. Пак отивам зад граница, ще работя за донаправата, за обзавеждане. Така е. Един ден да има“, коментира 35-годишен мъж. Семейството му се състои от… съпругата, детето и майка му. За всеки по едно, дето се вика.

„В една нова кооперация, реално живеещите са трима на десет апартамента. Другите ги няма. Това е видимо във всеки квартал. Особено вечерно време. Светещите прозорци всъщност показват и „призрачните жилища“, коментира брокер.

Това е то. Хора няма, строежи бол.

Населението намалява, селата се обезлюдяват. Въпреки това броят на автомобилите и жилищните сгради расте. Мистерия. Както това-как се получават 900 лева, пък се харчат 1500? Загадките на съвремието из нашенско.

Бум на бетона, бум на тенекиите с четири гуми. Инфраструктурата просто не може да поеме всичко това. Но… „щом се строи, значи градът се развива“. Безумно обяснение.

Това се случва. И няма спиране. Докато в един момент започне вторият етаж.

И всичко за сметка на зелените площи. Децата скоро ще играят по покривите. Там поне няма нужда от косене…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/5/23 09:41

    malko 🎯 i pak trotoar. 😃

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/5/23 09:42

    normalno. koi iska da jivee na tursko grobiste?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/5/23 09:42

    Много прадядовци асанчовци покрай общината са се сдобили с изконни земи. След поослушване а.к.а минали пет години, почва дъждовния сезон на бетонните гъби.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/5/23 10:13

    Новите блокове след 5 години на ремонт, да има работа, тук мазилка паднала, там покрив задупчен, там вход за саниране. Отлична работа. Да работят гурбетчиите, щото имотът им че западне.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.