24rodopi.com/Общество
Изселниците от Турция блокират работата на комисията за ТЕЛК-ови решения в Кърджали, гласи констатацията на експерти от Министерството на здравеопазването (МЗ).
Системата, на която стотици хиляди български граждани чакат за инвалидни пенсии и други придобивки, ще претърпи поредни важни промени, пише „Сега“. След като последните промени отпушиха огромното забавяне от пандемията с нови срокове за произнасяне и гарантираха плащанията на хората, сега предстои да се решават и проблемите, които са в дъното на хроничното забавяне - самите комисии, техният състав и как те извършват самата медицинска експертиза.
Новите идеи идват на фона на неколкократни пренаписвания на самите проценти на неработоспособност и степен на увреждане, които се полагат за различните заболявания. Паралелно тече и друга реформа - как се изписват помощни средства като инвалидни колички и др.
Занапред териториални експертни лекарски комисии (по-известни като ТЕЛК) ще трябва да имат всички държавни и общински болници и комплексни онкологични центрове. Тези лечебни заведения, които са университетски болници и търговски дружества със смесено държавно и общинско участие, ще трябва да имат най-малко по две комисии за медицинска експертиза. В тях задължително се включват всички началници на клиники/отделения от лечебното заведение. Това предвиждат промени в правилника за устройството и организацията на органите на медицинската експертиза, предложени от МЗ за обществено обсъждане. Това, според авторите на промените, ще осигури над два пъти повече комисии за освидетелстване от сегашния им брой, освен това ще гарантира и кадровото им осигуряване. В момента съществуват 70 такива комисии, като само 29 от тях (41%) успяват да се произнесат в законовия 3-месечен срок. В 17 комисии произнасянето отнема между 4 и 6 месеца, а в девет ТЕЛК - до 12 месеца. Повече от една година е необходима за решение на 15 комисии, като има пациенти, които чакат и 4 години за заветния лист. Основната причина за горния проблем е недобрата кадрова обезпеченост на ТЕЛК, поради непривлекателната за лекарите работа, свързана с медицинската експертиза.
Друга причина е значителният интерес от преосвидетелстване във връзка с по-благоприятните промени в Наредбата за медицинската експертиза, отбелязват от МЗ. Любопитен детайл от техните мотиви е фактът, че на места има и специфични локални проблеми - в Кърджали например напливът от изселници в Турция блокира местната комисия.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

37 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/5/23 11:27

    "Прекрасните професионалисти "лекари от пловдивски клиники и болници бълват медицинска документация на изселници за да се пенсионират чрез кърджалийския ТЕЛК. Имат си посредници във всяка община. Те се знаят, но....властта и контролните органи си траят. Лекари са все пак. може да потрябват и за техни близки.А и колко лекари има с телково решение...Системата е стабилна ! Държавата е богата.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/5/23 11:27

    "Прекрасните професионалисти "лекари от пловдивски клиники и болници бълват медицинска документация на изселници за да се пенсионират чрез кърджалийския ТЕЛК. Имат си посредници във всяка община. Те се знаят, но....властта и контролните органи си траят. Лекари са все пак. може да потрябват и за техни близки.А и колко лекари има с телково решение...Системата е стабилна ! Държавата е богата.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/5/23 12:24

    Sigurno sistemata se e blokirala ot mnogo rushveti....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/5/23 12:43

    Гадове са местните лекари. Познавам болни хора, които нямат пари за рушвети, съответно нямат ТЕЛК-решения. Който си плаща обаче, няма никакъв проблем да му измислят каквата болест иска. Такива трябва да бъдат вкарани в затвора за източване на нашите пари, а лекарите да останат без дипломи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/5/23 14:02

      Това в Абсурдистан няма как да стане.

      Изтриване
    2. Анонимен8/5/23 20:57

      нямаме нищо против да дават от собствените джобове не от общата хазна не ги внасяме за тях вън такива политици и лекари

      Изтриване
  5. Анонимен8/5/23 13:09

    А изобщо редно лие изселник който последствие се разболява в Турция и без никакъв стаж в последните години в България да получава инвалидна пенсия! Та това не е редно според мен, той не се е разболявал работейки в България, нека си взима пенсията от турската държава, това е не справедливо и си е източване на хазната, защото тези пари се харчат в турция!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/5/23 13:51

    Идва си съден ден за всеки.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/5/23 13:53

    Тази тема трябва да бъде на дневен ред ,колкото се може повече време.Системата е корумпирана и се разхищават държавни пари за хора,които си плащат рушвета особено онези с двойно гражданство.Лекарите си имат ценоразпис все едно се намираш в хипермаркет.Докато не се промени този “майндсет” ще се продължава по същия начин още дълги години.Ако сме добри в нещо в тази държава това е как да взимаме/даваме подкупи.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/5/23 13:54

    Не разделяйте хората!
    Помагайте на болните и нуждаещите се. И наказвайте фалшификациите. Не забравяйте че има много високо поставени бюрократи и политици са намесени в тези далавери. Имаме ДАНС, полиция , разузнаване. Каквото е предвидено в закона това да е. Да разделите проблема на Изселници и местни хора и да ги скарате това е бягство от отговорност и решение на проблема.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен8/5/23 13:54

    От сърце им пожелавам на ТЕЛК Кърджали да им се почерни живота та и на поколенията им. 4г майка ми чакашя да се яви на ТЕЛК която жена беше зависима от човек. Жената вече не е жива. Господа лекари, спители спокойно?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/5/23 14:01

    Амортизират се в друга държава.А получават помощи. А за реално нуждаещите и живеещи в НРБ се орязват.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/5/23 14:07

    Otnovo terorizam i sabotirane na bulgarskia narod i bulgaria ot hora, koito ne sa plastali zadaljitelna zdravna mesechna zastrahovka i tova se vijda ot kosmosa ot tiahnoto saldo i dosie v zdravnata kasa, v koeto ima tehnite choveshki otpechataci ot prastite, kakto i na lichnata im bulgarska karta.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/5/23 14:24

    Защо и изсeлниците имат право на телк ? Те са работили със години в турция.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/5/23 14:26

    Който е болен и трябва да получи телк не взима а тия борджеци са навсякъде дано да променят закона.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен8/5/23 15:11

    След войната в Украйна ще има по малко инвалиди от България. Сбъркана държава. Хората, което имат нужда, за тях не достигат средства.

    ОтговорИзтриване
  15. zaferiyus8/5/23 15:59

    Някои да ми Обясни.
    Как едно и също лице Е Пенсионер в Турция и получава пари от ТЕЛК в България.
    Човека е работил след 1990 година в Турция, живее там, пенсионирал се там А от тук има телково решение и получава пари.
    Документите които представя пред ТЕЛК да издадени от Турция и са преведени на български.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/5/23 23:20

      Имат стаж, работено в България. И тези хора са на свършване вече, новите поколения нямат стаж в България. Законът им позволява. Ако вие работите в Европа и получавате пенсия от там, какво лошо в това? Работил си и в България имаш стаж и закона ти дава право . Обърнете внимание на тези които си купуват права без да са го заслужили.

      Изтриване
  16. Анонимен8/5/23 16:04

    Не знам до кога нашите институции ще мълчат,но по този начин ощетяват собствените си избиратели и близки.Не знам дали по света има друга такава държава да раздава благата на народа си на други...

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен8/5/23 17:26

    Сменя се закона на НОИ като се поиска 5г трудов стаж но които да са в последните 10г и всички турчолета няма да взимат пенсии

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен8/5/23 18:42

    koito rabotil ZA BG 40 GODINI caka s godini a oniya deto ne sa bili 30 godini v BG ,, vzemat '' TELK I PENSIYA .

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен8/5/23 18:50

    На тия трябва да им се забранят всичко абсулутно тук хората са за ТЕЛК а тия само рушвети после телкирани власта да вземе мерки

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен8/5/23 19:08

    Работил в Турция разболял се или сее оперирал там и след това идва в България да се яви пред ТЕЛК за да получи пенсия по болест. Къде го има това нещо в друга страна....?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/5/23 23:25

      Завист,глупост!
      Ако беше в България щеше да умре без лечение. Вместо това намерете начин Българите да могат да се лекуват в Турция на поносими цени. Имат Хубава здравна система.

      Изтриване
  21. Анонимен8/5/23 20:05

    Изселниците всъщност са местно родопско население, което е прокудено по един или друг начин от българската държава.
    Понастоящем те са български граждани и като такива имат всички права на граждани, т.е. те са си Родопчани живущит в Турция.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/5/23 22:28

      nikoy ne bese prokuden ami vikahte ne iskame bilgariya sega lijete ce ste bili prokudeni bez sramnisi

      Изтриване
  22. Анонимен8/5/23 20:42

    nay korumpiranite lekari v telk

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен8/5/23 20:50

    Iztocvane na darjavata.Da jivey.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен8/5/23 20:55

    Който живее извън Българя трябва да им се спре парите както болничните

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/5/23 22:21

      Тези хора като са твои граждани ще взимат и те колкото и останалите.

      Изтриване
  25. Анонимен8/5/23 21:10

    Аз чакам вече трета година.Защо се разрешава на граждани на Република Турция родени там и идват да подават документи тук.Не знаят една дума на български език,а се пенсионират преди нас.Държавата ни е много богата за да ги храни.Не мога да разбера това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/5/23 22:16

      Защото са хора на тази земя изгонени с убийства и насилие. Друг въпрос?

      Изтриване
  26. Анонимен8/5/23 22:18

    С тези постоянно нагласени заглавия срещу турците какво целите?

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен8/5/23 22:18

    Като не можаха да вземат пенсия с 15 стаж, изведнъж всички се разболяха.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен9/5/23 08:55

    За получаване на пенсия трябва да има изискване за минимален престой в България. Не може хора, които живеят в чужбина, които са работили там и си плащали данъците там, да получават по-високи пенсии от живееките в България.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен3/7/24 13:56

    хиляда лева е тарифата в кърджали плащаш и получаваш пенсия в България

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.