Най-псуваният черен нос на света е ардински
24rodopi.com/Регион
-Тази вечер няма да научим дали мафията ще убие комисар Корадо Катани!
-?
-Кулата на Карабурун пак се развали, паднала е мълния…
Кореняците ардинци много добре знаят за какво иде реч. Телевизионната кула на връх Карабарун край ардинското село Ахрянско.
„Тогава имахме чувството, че нашата кула е най-често излизащата от строя в България. Гръмотевични бури, поройни дъждове, силни снеговалежи, аварирали далекопроводи… Развали ли се времето, разваляше се и кулата. Рекордът беше 8 дни без телевизия в Ардино.
Жени се тюхкаха за поредната серия „Изаура“, мъжете съжаляваха, че пропускат дербито „Левски“ – ЦСКА. Сериалите „Октопод“ и „Изаура“ и мачовете между „сините“ и „червените“ бяха големи събития в онези времена“, коментира кореняк ардинец.
Телевизионната кула, или по-общо телекомуникационна кула, е високо самоподдържащо се съоръжение, снабдени с антена и предаватели за радиоразпръскване (излъчване на голямо разстояние на радио- и телевизионни и др. сигнали).
Първата телевизионна кула в България е построена през 1959 година в Борисовата градина в София. Следват радиорелейните станции в Пловдив, на връх Ботев, край Кърджали, Слънчев бряг, край Кюстендил, прохода Петрохан. Те имат формата на конусообразен пилон и изпълняват ролята на носачи за антените.
Най-високата телевизионна кула в Източните Родопи е на Стръмни рид – 130 метра, построена през 1970 година, а в България – русенската, която е 204 метра. Съоръжението край ардинското село Ахрянско е „едва“ 68 метра и 10 сантиметра. 


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/5/23 11:23

    Много приятно материалче. Благодаря за кадрите. Колко не знае историите за кулата на Карабарур и за чингене Фатме-Стефанка, той не е ардинец.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/5/23 16:10

    Тази кула е изоставена отдавна, даже далекопровода е свален или окраден, Ардино гледа ТВ от Предавателя на Белите Брези, сателитни приемници и кабеларки. Следващата ТВ кула е тази над с. Стояново, по пътя за Баните. Не знам дали е активна.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/5/23 00:45

    "Кулада ток гитти" беше като сегашното "Няма интернет" Хаха

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.