24rodopi.com/Общество

С развети испански и български знамена, испански песни и танци, в СУ „П.Р. Славейков” бяха посрещнати посланикът на Кралство Испания  Н.пр. Алехандро Поланко и кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

Визита е част от проявите, посветени на Месеца на Испания в Кърджали „Почуствай Испания”, организиран от общината в партньорство с посолството на Испания в България и СУ „П.Р. Славейков”.

Директорът на училището за шампиони Милко Багдасаров разведе гостите из училището, започвайки от европейския коридор, кабинетите и класните стаи. Алехандро Поланко влезе в час в три класа, където стана част от уроците по български език и литература, история и математика.  

Изключително съм впечатлен и изненадан от обичта, с която ни посрещнаха ученици и учители, впечатлен съм и от високото ниво на обучение тук, познаването на испанската култура и език, както и от самото училище, което е едно от най-добрите в България, сподели по-късно посланикът на Кралство Испания.

„За мен е особено удоволствие да видя, че испанският език е толкова обичан в едно толкова отдалечено от Испания място, каквото е Кърджали. То е далече като разстояние, но в същото време културно и сърдечно ние сме много близки”, каза Поланко. Той благодари на кмета д-р инж. Хасан Азис и общината, организирали Месеца на Испания в Кърджали. „Това е един новаторски опит и се прави за първи път. Очаквам в бъдеще да повторим и това да стане традиция. Очакваме с тези посещения културните и икономическите връзки с Кърджали да се развият още повече. Месеца на Испания в Кърджали е чудесна възможност да се опознаем още повече и да създадем механизми за взаимна работа помежду си”, каза още диплометът

„Месеца на Испания в Кърджали е една първа крачка в нашето взаимно опознаване. По-нататък трябва да видим кой би бил съответстващия на Кърджали град в Испания. Трябва да видим в кои части има взаимен интерес. Ще работим по това, защото аз вярвам много в работата на кмета на Кърджали”, заяви посланикът на въпрос за бъдещо побратимянане на Кърджали с община в Испания.

От своя страна д-р инж. Хасан Азис изрази удовлетвореност като кмет на общината за добрата оценка на посланика за организацията на Месеца на Испания в Кърджали като иновативна форма на сътрудничество.


„Важно е да се каже, че Месеца на Испания в Кърджали не приключва с края на месец май. Всъщност сътрудничеството продължава. Тук искам да подчертая, че от всички подобни инициативи, които сме реализирали, Месецът на Испания в Кърджали е най-богат като наситеност на мероприятия. Всяка седмица имаме по една изложба свързана с Испания с различна тематика. Училището с преподаване на испански език е една много добра основа за успешната реализация на идеята за Месец на Испания в Кърджали. Това е добра основа за продължаване на съвместните ни инициатива с посолството на Кралство Испания в София. Предстоят срещи на търговския аташе с местния бизнес. Радвам се, че ще продължат и нашите отношения с института „Сервантес”. В рамките на следващите месеци и години ние ще положим усилия да имаме по-близки отношения с някоя от испанските общини”, каза кметът д-р инж. Хасан Азис. По думите му Испания е колкото далече, толкова и близка на Кърджали. „Много наши съграждани работят в Испания. Така че, това е един много добър повод Испания да бъде в Кърджали”, подчерта кърджалийския кмет.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

28 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/5/23 15:47

    Добре е, ама над 50%от децата в училището са етнически турци, на техния майчин език училищното ръководство нещо направило ли е години наред

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/5/23 19:24

      Какво е това неуважение към държавата, селски? Така и така турчетата говорят ту на развален български, ту на развален турски, като искаш да говорят на грамотен турски в училище, ами запиши ги на училище в Турция, какво чакаш?

      Изтриване
    2. Анонимен12/5/23 20:21

      15.47 Тук е България и официален език в училище е нашият език-българският. Който иска-нека си учи и майчин.

      Изтриване
    3. Анонимен12/5/23 22:19

      🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

      Изтриване
  2. Анонимен12/5/23 18:23

    Направило е и то много повече, отколкото си мислиш! Учи ги на български език, не ги дели от другите деца и показва към всички деца уважението, което заслужават. А ти, мой човек, защо делиш децата на етнически турци и другите? Те по-ценни ли са? Българчетата да не ти пречат нещо, националист ли си?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/5/23 20:18

    15.47 Що не идеш за гъби в гората?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/5/23 21:32

      Тва череклеме цял живот там е ходило, що си мислиш иначе, че така мълви празната му кратуна

      Изтриване
  4. Анонимен12/5/23 20:57

    18.23 Заболя ти, имаш отношение към майчиния турски език на децата,поверени на ръководството. От болната глава не на здравата! Никой не ти е казал за българския език нищо, никой не дели децата, освен...! Видно! Нека и испански и други езици, НО преглътни отношението си към турс., ТЕХНИЯТ МАЙЧИН ЕЗИК СЪЩО Е ЗА УВАЖЕНИЕ!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/5/23 20:59

    19.24 Изтъркан живковист

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/5/23 12:20

      Добре, че беше Живков, че да може да пишеш, иначе щеше още тютюн да нижеш, смотан

      Изтриване
  6. Анонимен12/5/23 21:02

    20.21 Родният български език е на всички граждани на майка България! А турския език е майчин език на етническите турци в родинста им България!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/5/23 21:32

    На вас каквото и да ви се казва не искате да разберете, направили сте тази страна да бъде само за вас и нас ни изключихте дори да не сме нито голямо, нито много малко малцинство, етническо население. Вие и за себе си нямате полза, както се вижда и от състоянието на страната като цяло.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/5/23 22:01

    18.23 Хей, хей пазителю?Стига! Разделител! Крадеца вика ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/5/23 22:07

    19.24 Такива "умници" ту.. ту.!Този,който владее добре единия език/МАЙЧИНИЯ ТУРСКИ/, говори МНОГО ДОБРЕ и родния БЪЛГАРСКИ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/5/23 14:16

      На турците, българският не ни е роден, само турският език.

      Изтриване
  10. Анонимен12/5/23 22:30

    18.23 Личи колко си ограничен, като... колкото мразиш т... толкова си голям патриот, жалка "философия" на бедняк

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/5/23 22:54

    15.47 Браво, много точен!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/5/23 07:25

    Аз не мога да разбера едно: Защо само в България хората се делят на българи, турци, албанци, евреи и т.н. Вземете близките около нас държави - В Турция всички са турци, в Гърция всички са гърци, в Румъния - всички са румънци. Да отидем по далече: в Германия - германци и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/5/23 14:15

      Защото така искаме а и вие сте тези които ни делите и във всички случаи ни изключихте така или иначе

      Изтриване
  13. Анонимен13/5/23 08:36

    ОТЛИЧЕН на 15.47,пита! ДВОЙКА на манипулатора! Гузен,не гонен бяга, казал мъдрия български народ.Никой не оспорва мястото и значението на родния бълг. език, испанския и др. езици, та и ромския.Бълг. език е неразделна част от живота на турците в България, безспорно!Всеки език си е богатство.Децата,колкото повече езици владеят, толкова по добре. Родителите на тези деца плащат данъци за обучението им.В Европа около 8 мил. говорят турс. език, в съседна РТурция над 85 мил., в бившите съветски мюсюлмански
    републики с основа турския -Азарбейджан, Тюркменистан и др. общо над 120 мил. Или в света над 200 мил. говорят турски.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/5/23 10:55

      И тук идва въпроса защо всички НЕ желаят да живеят и работят там !!!??

      Изтриване
    2. Анонимен13/5/23 14:13

      Недей им се обяснява, искаме си гражданските права и толкова друго не ни интересува

      Изтриване
  14. Анонимен13/5/23 10:30

    07.25 А бе братле, не турците делят, виж ДПС колко българи на нац.ниво,виж общ. администрация. Деленето започва от президентството, там няма нито 1 с турско име, 5 служ. правителства нито един бълг. турчин не назначи министър, зам.министър, шеф на агенция, областен управител, зам.областни ит. н. Виж обл. администрация Кж колко са от едните и другите. Партиите, браво на ДПС-и българи, турци, помаци, цигани. Герб, ББ също му дойде акъла донякъде, ПП, БСП, Възраждане етнически, само на българите партии са.Дори Т. Ж не си позволяваше. До 1975,76 г. турският език беше в задължителната учебна програма. А сега....... къде е дървения философ, който бля, бля, бля...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен13/5/23 15:24

    Хей, хей 19.24 нищо ново не си научил, нищо старо не си забравил! "Урока "ти дори в Шекер махала ще срещне с ууу демократичен шамар.Да, неуважение, как да бъдеш уважаван,мисленето ти не е държавнически а живковистко,неонацизъм/посочваш Капъкуле/Умря Марко! Ние обичаме нашата родина БЪЛГАРИЯ, а не такива гелмета, които са на държавната софра и днес живеещи и работещи с ОМРАЗАТА! Уважение към държавата не по малко от теб! Но още повече ако директор е с турско име, а ти пенсионер в пенсионерския клуб в....!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен14/5/23 10:00

    Алйооо, алйооо 19,24 Кърджали е град на толерантността, приноса повече на турците, и на ДПС.Да са живи и здрави здравомислещите братя българи, цигани, помаци и арменци. Някои от високомерие, първа класа, такива като теб, нарушават, вредят на комшулука.Пращаш ни в Турция,бившите комуняги донякъде успяха, но днес виж обратно летоброене - около 10 бюра за българско гражданство, миграцията, паспортна работят добре.Ние сме родени на таз българска земя, наш кърджалийски край, обичаме всичко родно и няма да мръднем никъде,ще пазим родната българска земя. А ти пришълецо дали не е добре с този акъл, да се върнеш към биологичното ти първородно при братовчедите ти гетото Ломско или шекер махала.НО, незнам и там дали ще ти позволят да делиш хората и да ги пращаш в Индия.......

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/5/23 12:24

      Абе, говедо малоумно, приносът на дпс е в строежа на сараи и ЧУТОВНА КОРУПЦИЯ

      Изтриване
  17. Анонимен14/5/23 11:02

    В интерес на някой е за броени дни да коригира мерника си

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен14/5/23 16:09

    Издаде се пак, истината винаги боли 12.24

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.