24rodopi.com/Общество
„Неспазването на правилата за безопасност са голям проблем в региона. Особено, ако правещият ремонта се е свързал с майстор по нещо си и последният е с толкова дълъг стаж, че заобикаля някои задължителни процедури. По-опитните са самоуверени и правят грешки, понякога фатални. Ето, имаме загинали строител и електричар. Единият падна от високо на новострояща се сграда в Кърджали, а мъж от Кирковско загина при токов удар в баня“, споделя пред 24rodopi.com експерт по трудова медицина.
Той е категоричен, че ако се спазват здравословни условия на труда, инцидент с фатален край са невъзможни.
„Като на пътя е – ако се спазват правилата за движение, на пътя за „Маказа“ нямаше да има смъртни случаи. Както водачите на МПС все бързат, така и упражняващите рискови професии, прескачат времето за обезопасяване на дейностите. И на вид нерискови професии се оказват рискови“, допълва експертът.
Както 24rodopi.com писа на 8 април, наказателното производство за смъртта на 43-годишния майстор, който почина от токов удар при ремонт на баня във Фотиново, бе прекратено. Няма повдигнати обвинения. Оказало се, че загиналият в банята майстор, който е от съседно кирковско село, не е спрял тока, за да работи.
Припомняме, че инцидентът стана през август м.г.
Б. Й., когото наричали Търговеца, бил нает да извърши ремонт на баня. В продължение на 10 години той работил в строителството в Испания. Имал солидни познания от ел.ток, ремонт, ВиК и др.
С него във Фейсбук се свързала жена от Фотиново, която поискала той да направи цялостен ремонт на банята. Б.Й. започнал дейностите, като в тях често му помагал синът му. Според него, баща му винаги изключвал електричеството.
Във фаталния ден майсторът дошъл сам. Поздравил домакинята на двора и се отправил към втория етаж. Пуснал си радио и започнал да работи. Малко по-късно собственичката се качила, защото по-рано била включила пералня и искала да провери дали прането е готово. Машината работила, както и радиото, но при влизане в банята, тя заварила 43-годишният мъж безжизнен, с отпусната надолу глава и кръв от носа. Краката му били преплетени през стъпалата на стълба. На място веднага били пратени линейка, полиция…
Експертизите посочили, че мъжът е загинал от токов удар, при падането си е ударил главата. Роднини на починалия оспориха в съда постановлението за прекратяване на наказателното производство от страна на прокуратурата. Те настояват, че е останал неизяснен въпросът „при наличие на т.нар. „байпас“ (проводник, който заобикаля външното ел. табло), дали при изключване на токоподаването от същото табло вътре по проводниците в банята, където е работил Б.Й., има електрическо напрежение и протича електрически ток?“.
При проверката на служители на ЕВН след инцидента се установило, че токът не е бил спиран. Съдът отхвърли искането на роднините и потвърди постановлението на прокуратурата.

Няма виновни за смъртта на 57-годишния работник, който загина на строеж в централната част на Кърджали
, гласи решение на съда от април т. г.
Двамата обвиняеми по делото бяха признати за невинни от състав на Окръжния съд. Припомняме, че инцидентът стана на 5 юни 2018 година. Работник падна от третия етаж на новострояща се сграда и загина на място. Мъжът от село Комунига чистел тераса, прилошало му, залитнал и паднал.
Като обвиняеми пред Темида застанаха 45-годишен, изпълняващ задълженията на бригадир на обекта, 37-годишният технически ръководител на обекта. Обвиненията срещу тях са за независимо съпричиняване на смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност. Според защитниците им, соченият за бригадир всъщност е бил обикновен строителен работник, а техническият ръководителя в същия ден не е бил на обекта.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.