24rodopi.com/Образование

Виктория Пламенова от 11. клас и Георги Дичков от 9. клас са финалистите от Кърджали на десетия международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ на Сдружение „Алеф“ за 2023 година.

Двама са носителите на почетното отличие за 2023 година – Емилия Владева, преподавател в Езикова гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали и директорът на  134 СУ „Димчо Дебелянов” – София Весела Палдъмова. Наградите се присъждат по повод  80- годишнината от спасяването на българските евреи. 

Владева е дългогодишен ръководител на литературен клуб „Добродетели“ и нейни ученици ежегодно участват в престижния конкурс. Отличието „Пазител на паметта“ на сдружението се връчва за съхраняване и популяризиране на историческата памет, за примери на проявен хуманизъм и толерантност. През годините наградата е присъждана на политици, педагози, историци и общественици.

Възпитаничката на ЕГ „Христо Ботев“ Виктория Пламенова е член на клуб „Добродетели“. Тя е номиниран финалист за трета поредна година, което е доказателство за нейния белетристичен талант. За деветокласника Георги Дичков творческият дебют е изключително успешен. Той разказва трогателна автентична история, насърчаван от семейството си и учителя по български език и литература госпожа Надежда Карагьозова.

Двадесетте номинирани автори със своите учители ще бъдат поканени в Бургас на четиридневен международен младежки писателски фестивал „Приятелството – смисъл и спасение“ от 18 ти до 21 юни, когато ще станат ясни победителите в отделните категории. Финалистите ще имат възможност да споделят мисли в работилниците по творческо писане с видни писатели и историци, ще гледат прожекции на документални филми, посветени на Холокоста и спасението на българските евреи, ще участват в представяне на книги, изложби и литературни четения.

Наградите в този конкурс са изключително престижни и привличат вниманието на международната общественост. Учениците от ЕГ "Христо Ботев" изразиха своите мисли и идеи по темата с изключително изразителен и красноречив начин. Те  очакват с нетърпение да чуят резултатите от конкурса и са готови да продължат да работят усилено, за да придобиват нови знания и умения. Този успех е доказателство за техния талант и амбиции, както и за качеството на образованието, което получават в ЕГ "Христо Ботев".

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.