24rodopi.com/Общество

Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето търпение.

Това каза по време на тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея президентът Румен Радев.

Държавният глава произнесе тържествено слово по случай годишнината:

Скъпи сънародници!

Всяка година изкачваме Шипка, за да отдадем почит към българските опълченци и воините от императорската армия на Царя Освободител, които в августовските жеги на 1877-ма отстояха нашето право да имаме държава. Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа.

Всички ние на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец, означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс.

Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието.

Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи. Идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев.

Тук, пред Паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след „епопеята на забравените“ няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят през годините как да изхвърлят Вазов от учебниците.

Днес казваме стига!

3-ти март е червената линия на нашето търпение.

Европейска България има бъдеще, само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийство ни трябва, а единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите.

Скъпи сънародници,

Днес казваме НЕ на пълзящата цензура, на доносничеството, на  подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност.

Казваме не на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели.

Днес слагаме край на обратното броене, на разпада и заявяваме, че България ще пребъде: република на равноправни и свободни граждани, които сами решават своето бъдеще. Националното самосъзнание и гражданската енергия са призвани да ни защитят от духовния и  моралния упадък! Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен, националната ни памет да бъде изтрита, а българската държавност - разградена!

Вечна памет за героите на Шипченската епопея!

Да живее България!

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/8/23 14:33

    Кажи го и си признай че ти искаш 3-март да е официален празник за да не работиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/8/23 14:50

      какъв неадекватен коментар...

      Изтриване
    2. Анонимен19/8/23 16:39

      Който тразбрал, разбрал.

      Изтриване
  2. Анонимен19/8/23 14:37

    По принпиц е прав. Много е прав. Но аз повече не бих гласувал за него, нито бих го последал. Румен Радев създаде Кирчо и Кокорчо. Продържаваме промяната са търговците в политиката на България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/8/23 14:51

      СБЪРКАЛ Е, призна си, дори ги нарече ШАРЛАТАНИ. Следва ДА МУ СЕ ПРОСТИ

      Изтриване
  3. Анонимен19/8/23 14:50

    Аз ли съм виновен, че пусна Просто Киро, газейки Конституцията?

    Без лицето Радев Просто Киро беше само поредният отегчителен какдидат-измамник на държавната трапеза.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/8/23 15:58

    Дали да има на Шипка паметник на османския войник, както на Чанаккале на австрал. новозеландс, англ , френс. войници

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/8/23 16:11

    Уважаеми господин Президент, исторически грях разперчетоса патрията на Димитър Благоев основана на Бузлуджа 02.08.1891 г. на метри от Шипка.А БСП беше основен стълб на патриотизма и демокрацията в родината ни България

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/8/23 16:18

    По комунизма 3 март защо не беше официален празник

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/8/23 17:50

    Браво на президента.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/8/23 18:29

    В България никога не е имало комунизъм . Имаше социализъм . Имаше достойни и честни членове на БКП , които ги наричаха комунисти. Но имаше и пишман комунисти които членуваха в тази партия , както и набедени активни борци против фашизма и капитализма . И точно те през 1989 г. направиха преврата със свалянето на Тодор Живков. Жалкото е, че именно те вече 33 години управляват България . Темата е много дълга. Това е истината .Всичко обаче е за сметка на българският народ.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/8/23 19:45

    Господин Президент, за пореден път разделител, не обединител.Друг непростим грях разперушуването на най старата партия,най - здравата,столетницата БСП.Историята няма Ви оправдае за нищо, гонихте егото си.Не осъзнахте, че България има нужда от силна лява партия,с не толкова от други малки партии с ваша протекция, проект.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/8/23 21:30

    В кой век живеем, българското гражданство критерий за системата за сигурност, МВР, отбрана, разузнаване и подобни специфични сектори. Но за нар. представители, министри, зам. министри, областни управители, зам. областни управители и др. публични длъжности трябва да отпадне за хората с двойно гражданство.Принципа на уседналост също!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/8/23 04:33

      Въобще двойното гражданство трябва да отпадне. Всеедно до обяд да си Иван и следобед да си Мишел Обама.

      Изтриване
  11. Анонимен19/8/23 22:08

    Близо половин век официален празник на България беше Девети Септември. Тогава дума не ставаше за друга дата. Дори Вълко Червенков тогавашен партиен и държавен ръководител казва, че Трети март е празник на великобългарския шовинизъм.На масата на сключването на мира между руската и османската империя няма българин.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен20/8/23 07:45

    Шипка иска цялостен ремонт.Всичко е в окаяно състояние.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен20/8/23 14:47

    Иронията е, че Иван Гешев коментира Пепи Еврото, докато Борислав Сарафов е главен прокурор. Между другото Гешев твърди, че новината за “смъртта” на Пепи Еврото е фалшива новина. Интересно! Откъде ли знае? Да не би случайно да си говорят? По мобифона.

    Иронията е, че за пореден път в българската история ние оставихме чужденци и еничари да ни управляват. До поредната, неизбежна, национална катастрофа.

    Иронията е, че ни пробутаха разтуханата Дебора от Стара Загора за ролята на новата Райна Княгиня, докато баба ми, която цял живот бе учителка, днес едвам свързва двата края.

    Иронията е, че соцджудже минава за natural американец, а е обикновен плажен гларус – за Робеспиер.

    Иронията е, уважаема Лена, в това, че ние всички сме чували името ти. Както и в това, че допуснахме да отъркаш нежното си тяло в диванчетата на МС.

    Иронията е, че любимият ти Киро по нищо не се различава от Борисов, а ти – от поредната Мата Хари.

    Иронията е, че всички вие въобще имате нещо общо със съдбата на България. Ама, то това -последното, вече не е ирония. Това си е чиста псувня.

    Бел.ред.: Коментарът е по повод написаното от Лена Бориславова, че иронията на днешния ден е управлението на Румен Радев и че нямало да се стигне до „сглобката“, ако служебното правителство не се канело да сключи сделка с турската Боташ за доставка руски газ, както смята тя.

    Васил Петев

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен21/8/23 08:12

    КАВОТО И ДРУГО ДА СЕ ПИШЕ И ЧЕТЕ НО ЕДНО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО- НАЙ СОЛУЧЛИВИЯ ДО СЕГА ПРЕЗИДЕНТ Е РУМЕН РАДЕВ. ВИЦИЯ ИНТЕЛЕКТ СБИТО И ТОЧНО СЛОВО.ЧУЖД ЕЗИК ВЛАДЕЕ.ПРЕДСТАВИТЕЛЕН. ТРУДНО МОЖЕ ДА СЕ УГОДИ НА ВСЕКИГО НО ПОЛШИНСТВОТО ОТ НАРОДА ГО ПОДКРЕПЯТ.НАЛИ ГЛАС ВАРОДЕН-ГЛАС БОЖИЙ. НЕБЛАГОДАРНИЦИТЕ ОТ ПП КОИТО ГИ ИНСТАЛИРА ПРЕЗИДЕНТА СА НЕБЛАГОДАРНИЦИ. И ТАЗИ ШАФРАНТИЯ СИ ПОВЯРВА ЧЕ Е НЯКАКЪВ ФАКТОР А НЕ СИ СКРИЕ ИЗЦАПАНИЯ ЗАДНИК КАКТО И РОГОНОСЧЕТО НЕ И НАТИРИ ЗАДНИКА И ДА Я ИЗПРАТИ ПРИ КП. ОТ ГЕРБАДЖИИТЕ ЛИДЕРА МЪЛЧИ КАТО...А КЛАКЬОРИТЕ КАТО ТАЗИ И ИЗКРИВЕНОТО ЛИЦЕ СЪС ШАФРАНТИЙСКОТО Й МИНАЛО КОИТО Е ИЗДЪРЖАЛ И ОЩЕ КАТО БИКОВЦИ,ЧИТОВЦИ ОЧИЛАТАТА ДЪРДОРИНА ЛИЖАТ И МАЖАТ.ДЕРЗАЙ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ ПРАВОЛИНЕЕН СИ И ЕДИНСТВЕН ОТ ВСИЧКИ ТЯХ

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен21/8/23 09:10

    Най конвертируемата валута при криза е национализма

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен21/8/23 10:25

    08.12 И кьоравия с очила вижда по добре

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.