24rodopi.com/Кърджали

„Кърджали е благословено място – единственото място у нас, в което се провежда истинското Ашуре – на улицата, на пазара, с много съграждани от Кърджали, гости от Турция, гости от Европа – всички ние ще вкусим от ашурето“, отбеляза кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис.

В рамките на „Месецът на Турция“ в Кърджали, който се осъществява с помощта на Посолството на Турция в България, на Генералното консулство на Турция в Пловдив, както и с побратимените общини на Кърджали в Турция, днес на Пазара на производителите отбелязаха Деня Ашуре.

В рамките на празника бе раздадено ашуре на 2000 души. Днешната инициатива се реализира съвместно с побратимената турска община Османгаази, Бурса, и Районно мюфтийство.

Средно по около 3000 души получават това Ашуре, което значи, че за 17 години поне 50 хиляди души са вкусили от ашурето – това са над 50 хиляди послания за разбирателство и комшулук.

„Идеята на Ашуре е сладкият десерт да покаже как различни съставки, съчетани в хармония, правят перфектен микс в неустоим вкус. Точно затова Ашуре много подхожда на Кърджали. Прегръщам ви и поднасям почитанията си“, каза в приветствието си генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

„В този ден Ви нося поздравите и обичта на Бурса. Преди 17 години Кърджали и Османгаази се побратимиха, и в чест на това решихме всяка година да организираме Деня на Ашуре в Кърджали. И както ашурето перфектно съчетава различните вкусове, така и ние по съседски – от едната страна е Кърджали, от другата – Осмагаази, от едната страна са мюсюлманите, от другата – християните, от едната страна са българите, от другата – турците, но всички заедно сме създали една хармония точно както е в ашурето. Нека цял свят да вземе пример от Кърджали как заедно се живее и как всичко се прави заедно. Това ястие дава здраве, и аз ви пожелавам здраве“, каза пред присъстващите Мустафа Дюндар, кметът на община Османгаази, Бурса.

„За 17-та поредна година Ашуре е символ на приятелството и на взаимопомощта, и отдавна излезе извън границите на Кърджали, за да стигне чак до Османгаази. Сигурен съм, че посланието за добруване, комшулук и мерно съжителство, е най-голямата ценност на днешното време. Тогава, когато в света, на 200-300 км. от нас се води война, то Кърджали е най-добрият пример за мирно съжителство, пример за столица на толерантност, и всички заедно да преодоляваме трудните моменти, и да съпреживяваме заедно общите ни празници“, отбеляза още кметът на Кърджали.

Сред гостите бяха и народните представители Елван Гюркаш и Адлен Шевкед.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/8/23 15:04

    И Ахмед Доган така ни изпроща поздрави! А Хасан и Мустафа ги носят. Чок, чок ! Тешекюрлер !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/8/23 16:42

    Синя зона имаше ли

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.