24rodopi.com/Общество

Кметове, общински съветници, партийни активисти и граждани почетоха паметта на дисидента Нури Адалъ.

Цветя бяха поднесени на гроба на Нури Адалъ в село Островец и пред паметника, издигнат в негова чест в Момчилград. Днес се навършват 19 години от кончината на бореца за човешки права.

Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. Той е един от най- ярките защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на тоталитарния режим. Известен е още като „българският Нелсън Мандела“ заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас. Лежал е 23 години в затворите на тоталитарната власт.

През 1989 година е принудително екстрадиран от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса.

Нури Адалъ почина през 2004 година. Има парк на негово име в Момчилград и бюст-паметник и парк с негово име в Бурса.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/8/23 14:06

    Човлека си отиде без никаква грижа от тези които сега лапат и мародерстват и се радват на правата и свободите си за да ограбват българския народ българскитне борци за пза подълржане на онеправданите в нежество и нищета -ДПДС и Геурб

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.