24rodopi.com/Общество

„Аз живея в Белгия, идвам си тук рядко. За малко през лятото и през зимата. Защо да плащам ток и за асансьор? Кой може да ме задължи, не е правилно това!“, категоричен е гурбетчия от Кърджали. Закупил е жилище в нова кооперация в квартал „Възрожденци“. Инвестицията му е за над 75 000 лева. Апартаментът е обзаведен, но пребиваването в него-рядкост. Мъжът е избрал да живее и работи със семейството си зад граница. В същото време във входа на новия блок няма… ток. Просто защото никой не плаща. Не се и чисти поради същата причина.

„Призрачни“ блокове, празни апартаменти, тук-таме светещи прозорци. 85 на сто от жилищата в нови кооперации в Родопите са на гурбетчии, които обаче са зад граница. Въпреки инвестицията в нов дом, установи проверка на екип на 24rodopi.com.

В блока са 25 апартамента. Всички са закупени, но реално собствениците, които са в града, са 3-4. Всички останали са в чужбина. Ситуацията в новопостроена жилищна кооперация в центъра на Кърджали. Съдбата на десетките вдигнати сгради в областния град.

Строителните предприемачи разчитат главно на гурбетчии при сделките с имоти. Апартаменти се продават още на „зелено“, а търсенето предопредели и челното място на Кърджали по строителство.

Ако през 2019 година квадратният метър вървеше по 650 евро, то към момента е над 800, като не липсват и оферти за 900 евро на кв./м. Това е централна градска част. Около 550 евро е квадратният метър във вече презастроения квартал „Възрожденци“.

„Две семейства живеем във входа. Всички жилища са продадени, обзаведени от собствениците, но самите тях ги няма. Идват рядко, за по няколко дни, за да си видят просто имота“, коментира пред екипа ни 38-годишна жена, живееща със съпруга си от около година в нов блок във „Възрожденци“.

Подобна ситуация обаче затруднява поддръжката на общите части.

„Във входа ни става все по-мизерно. Не се събират пари за почистване, не се плаща ток. Искаме от съседи някаква месечна такса за поддръжка, но обикновено отговорът е „Аз си идвам за малко, за няколко дни, живея в чужбина, защо да плащам?“. Така в един момент няколко души трябва да поемат разходи за ток, чистене, асансьор, чиято поддръжка е 80 лева на месец, отделно годишните технически прегледи, които са над 200 лева. Стига се до спиране на осветлението в гаражите. Някои са принудени дори да си поставят отделен електромер, за да ползват осветление само на своята клетка и да плащат само за една крушка“, споделя проблемите 40-годишен мъж. Закупил е апартамент в нов комплекс край Арда. Ситуацията обаче е „Всички жилища са продадени, няма кой да поддържа блока“. Голяма част от новите собственици са на Запад и не вдигат телефони на домоуправители, а някои са неоткривами.

Общата собственост остава на произвола на малцината, които реално живеят. Други пък отказват да плащат, защото са на нисък етаж. „Не ми трябва асансьор, не ми трябва осветление на стълбището, заради няколко стълби“, е класическото оправдание.

„Много хора от Родопите избират да живеят в по-големи градове. Ориентират се към Пловдив, Стара Загора, София. Други пък инвестират в по няколко апартамента в Кърджали. Предимно гастарбайтери, но не само от града. Голям процент от купувачите са от селата в региона, също работещи зад граница. А така също и от съседната област Смолян“, коментира пред екипа ни брокер на недвижими имоти.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

29 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/8/23 08:31

    Файдата е единствено за строителния предприемач и главния ...... корумпиран.
    Не плащат на Общината по време на строителството, съсипват живота на живеещите в тези райони.
    Няма незасегнати райони.
    Кому е нужно това?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/8/23 08:35

    Идвал си за малко абе тогава да ти изсипя боклука от цялата година пред вратата ти ще си я чистиш един път в годината безплатно ! Иначе като си дойдеш ползваш асансьора и като се прибираш матиран вечерта святкаш лампата на входа ! Но съм длъжен да кажа че има и съвестни които си плащат! Само фирма домоуправител ще ви оправи несгодите...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/8/23 08:37

    Скоро ще се върнат всички у дома, както и аз тогава ще е весело и безпроблемно, в входа но не се лежи повече от месец работа дали ще се намери в Бг,?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/8/23 08:58

    Талибани!Дали ще му стиска да не плаща в Белгия, ако беше обратното.Така мислят всички гасатарбайтери и тукашни тарикати.Не са чували за етажна собственост и правила.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/8/23 09:31

    Бръчката,която си оставил пред блока за цяла година,като се връщаш,защо плащаш данък,застраховки и пр...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/8/23 09:46

    Веселото става като протече покрива... тогава започва истинския цирк.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/8/23 10:14

    А в Белгия за една стая с санитарен възел между стълбището плащаш ток и газ 300 евро на месец. Живеете като канализационни мишки

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/8/23 10:32

    Повечето асансьори са с чипове който не плаща не използва. Няма защо хората да плащат всяка година 300-400лв на вятъра

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/8/23 23:35

      Като няма да плащат продаваш апартамента иначе идва Сираков и плащаш1300!

      Изтриване
  9. Анонимен27/8/23 10:57

    Вчерашни селяни, отишли в запада купили апартамент в града и са забравили, че не живеят на баира. А в чужбина ако не плащаш веднъж такса поддръжка какво става джагал тъп ? Купуват апартаменти но няма да плащат 5 10 лева на месец идиоти. Свикнали да живеят в мръсотия и мизерия.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/8/23 11:36

    Няма проблем, ще сложим събедна ипотечна възбрана на апартамента му и ще банката ще ни плаща неговия дял, а той ще плаща ипотеката и лихвата. Ха тогава да видем дали ще плаща или не. Да прочете Закона за етажната собственост.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/8/23 19:33

      В този закон за етажната собственост пише,че се плаща спрямо квадратурата на жилищата а не по равно.Също и за асансьора не е по равно, колкото по нагоре е по скъпо.Ако апартамента е със спрян ток се пише необитаем и пара йок.

      Изтриване
  11. Анонимен27/8/23 16:21

    Какъв апартамент във Възрожденци, това е стълбището на КАТ!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/8/23 19:04

    Прави са хората защо да плащат за нещо което не използват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/8/23 22:44

      Защото когато купиш апартамент ти си собственик на една част %идеалните части на сградата в тези идешани части влизат ансансьора покрива, стълбища, мазета и други т. е. Живееш не живееш щом си собственик ти си реципрочно отговорен за това. Като не живеете защо плащате данък в общината тогава? Нали не ползваш или ако не караш колата си кара я само като идваш от Белгия защо пак и плащаш годишен данък, защо не питаш да платиш само когато си идваш, ама прост човек и силен вятър нищо не може да ги спре. ЧЕТЕТЕ ТИВА САМО МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ

      Изтриване
    2. Анонимен28/8/23 09:19

      Защото този разход въври с апартамента и го използват повярвай чисто и светло и с лесен достъп им е като си дойдат мобилния като не ползваш месечна такса вар му ?

      Изтриване
  13. Анонимен27/8/23 19:08

    Да плащат за месеците които остават там не цяла година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/8/23 23:10

      Да, подкрепям и аз съм на това мнение. Най-справедливо и за двете страни звучи това.

      Изтриване
  14. Анонимен27/8/23 19:29

    И на другия край на света да идат пак няма оправия те две изречения немогат да изговарят ще ми се правят на интересни айде лекичко в Белгия

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен27/8/23 21:00

    Анонимен27/8/23 19:04
    Ще ви обясня защо трябва да плащат. Защото ако разходите за ток и подръжка на асансьор на месец на 5етажна сграда са около 150лв, това прави 1800 на месец. Ако в съответната кооперация има 20 апартамента прави 90лв. на година. Купувайки да мот съседа от 5 етаж е проверил дали има или няма асансьор и негово пълно право е да има. Съседката от 1 етаж има бебе и се прибира тъмно с количката от разходка и нейно право е да има осветление. Съседката от 2 етаж е с алергична астмата и нейно право е да се подържа входа чист. И ако всички в чужбина не си плащат таксите тези 1800лв. трябва да се делят на редовно живеещите 5апартамента което прави 360лв. на година. Което не е справедливо и законо.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен27/8/23 21:44

    Трябва да се плаща шекерим, трябва да се плаща! За 25-30 години 75-80% от Изселниците в Турция едвам се научиха на това, но все още има доста екземпляри, които не са свикнали. Значи ако не плащаш тази нова сграда ще "остарее" много бързо. Покрив, мазета, стълбища, фасада трябва да се поддържат. Ако не плащате след няколко години апартамент ще се обезцени с 40-50 %. Само ще внимавате кой ви е домоуправител, защото ако не е съвестен ще ви оглозга. Ще се научите, или живеейки или от съвети на препатили хора.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен28/8/23 07:00

    Да не плащат и данъци тогава щом не живеят

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/8/23 15:16

      Такса за смет не се плаща като не се живее.Защо да плащат за асансьора като не използват и тока.

      Изтриване
  18. Анонимен28/8/23 10:42

    Жур жур абажур. Нема ток, нема поп, сичко под жубажура.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен28/8/23 15:10

    Kато не живееш не плащаш такса за смет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/8/23 08:31

      Глупости не плащаш само ако си подал декларация иначе ходи обяснявай че не живееш

      Изтриване
  20. Анонимен28/8/23 15:13

    Kойто живее в чужбина и идват само за няколко месеца трябва да платят за месеца които остават не цяла година.Почти навсякъде е така.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен28/8/23 15:21

    За мен е по-логично да плащат за месеците, в които са престояли, не цяла година.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен29/8/23 08:07

    Как така такса за смет не се плаща ако не се живее, аз защо плащам всяка година за апартамент с АКТ14 който никой не живее там? Даже и за паркомястото общината ми взима такса смет, което е най, най-странното.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.