24rodopi.com/Общество/Регион

Тютюнопроизводството в Кърджалийско е било добра държавна политика. Не трябва да се смята, че е било в ущърб на хората в региона, да работят най-трудното.

Това е акцент в разказаната от Ахмед Шерифов история на тютюна в Източните Родопи пред 24rodopi.com.

"Щом тези хора са изхранвали децата си, щом са ги изучили, значи не е било толкова лошо. Цели институти се занимавали с анализи на почвите, умни хора са изследвали и стигнали до извода, че това е културата, която най-добре вирее в Източните Родопи. Това растение е издръжливо на суша, поливането е важно при сеитбата, после дори да има месец суша, като завали и дава своето. Освен това, тютюнът е свобода – работиш, колкото искаш!", споделя дългогодишният тютюнопроизводител.

„Цели села и региони се препитаваха с тютюна, хората имаха възможност за допълнителна работа. На нивата работиш колкото искаш, но ставаш рано. Сегашните млади хора нямат възпитание, трудова култура. За да работиш тютюн, трябва да си лягаш рано и да ставаш рано. За тютюна трябва трудова култура, това бе важно навремето“, казва още пенсионираният учител.

Ахмед Шерифов коментира и алтернативните култури на тютюна.

„Минзухари, шафрани, лавандула,… какво ли не пробваха и спряха. Това не са култури за нашия район. Експериментират без да е изследвано и след пробата – грешка. Няма го научният подход“, казва дългогодишният тютюнопроизводител.

Големите тютюневи компании са пренесли ценен опит от Кърджалийско в САЩ. Там карали робите да поставят разсада в кофички, както в Родопите правят с доматите.

„Като видяха нашите тютюневи лехи, въведоха същото и в Америка. Но там жънат тютюна, а ние го берем, защото нашият е по-качествен. Отрасълът имаше бъдеще у нас“, смята Ахмед Шерифов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА, ВЪВ ВИДЕОТО:

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/8/23 08:42

    "Държавна" политика, но на корумпираните пионки, чиито конци дърпат от всякъде, но не и от народа и интересите на България ..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/8/23 19:06


    Само в Област Кърджали преди години се отглеждаше и преработваше до 26 хил. тона качествен тютюн. Жалко, че в Кърджали не беше построена цигарена фабрика за да се затвори цикъла, а беше построена в гр.Хасково . Управляващите велможи тогава бяха все от хасковският регион . Построи се само Фермзавода и складовете за тютюн в с.Прилепци и с.Македонци . А какви български цигари се произвеждаха само и за колко много държави по света се изнасяха .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/12/23 11:15

      Не е рентабилно, трябваше тука да се карат постоянно сортове Вирджиния и Бърлей, защото Ориенталските сортове са само 5-10% в цигарите.

      Изтриване
  3. Анонимен11/12/23 11:13

    Става въпрос за коренно различни сортове тютюн- Ориенталски сортове, Вирджиния и Бърлей.
    Ориенталските сортове се отглеждат доста деликатно, берат се листо по листо при съзряване на листата, така се нижат и сушат за да се запази аромата им. Сега вече обаче, не са толкава търсени защото се създадоха химическите аналозе на тези хубави тютюневи аромати- соуси.
    Вирджинията и Бърлей са едролистни сортове, като първият се слага за пълнеж в цигарите а от Бърлея се правят и пурите в Америка и Куба. Именно Бърлей сорта не се бере листо по листо а се коси или вършее и после се струпва на купове в нивите да ферментира на място - така листата стават о еластични за увиване, т.е. това е сорт с коренно различна технология от ориентолските тютюни по принцип...Анладънму Аркадаш.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.