Михаела Илиева/24rodopi.com/Регион 

Ден на отворените врати се проведе в къщата-музей „Гърнатскине конаци” край момчилградското село Балабаново, където се представи възстановка на „мисирьова меже”. Тя е по идея на фолклорния изпълнител и домакин на къщата Филип Синапов и представлява брането, изсушаването  и роненето на царевицата.

Припомняме, че първата стъпка към реализацията на фолклорната къща е направена преди 2 години, а сега тя вече се радва на голям туристически интерес.  Основната цел на къщата е да запази традициите,  бита и начина на живот на родопчаните от ХIX век. Конструкцията на къщата  е по модел на конаците от миналото и наподобява на родната къща на пра-пра-прадядото на Филип Синапов.  Посетители определят музея като интерактивен, защото всички  предмети в него  са използваеми и потребни.  Освен на различни възстановки като жътва, вършитба и бране на тютюн, гостите могат да се докоснат до позабравените занаяти като тъкачество, терзийство и абаджийство. За най-малките посетители пък целогодишно се организират лагери, където те да се докоснат до магията на земята и да се запознаят със земеделската работа. Във фолклорната къща е изградена и музикална школа, където Филип обучава своите възпитаници.

През последните месеци „Гърнатскине конаци”  се превърна в една от туристическите атракции в Източните Родопи.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.