ФОНД ЗА СПРАВЕДЛИВ ПРЕХОД

 

 ФОНД ЗА СПРАВЕДЛИВ ПРЕХОД

Фондът за справедлив преход (ФСП) е първият стълб на механизма за справедлив преход.

 Той е ключов инструмент за подпомагане на териториите, които са най-силно засегнати от прехода към неутралност по отношение на климата, чрез предоставяне на съобразена с конкретните им нужди подкрепа. Фондът функционира при споделено управление съгласно общата рамка на политиката на сближаване, която е основната политика на ЕС за намаляване на регионалните различия и за справяне със структурните промени в Съюза.

 Бюджетът на фонда е 19,2 милиарда евро по текущи цени. Това са нови средства, предоставени за подкрепа на държавите от ЕС в техния екологичен преход. От тях 7,5 милиарда евро ще се финансират от бюджета на ЕС за периода 2021—2027 г., а останалите са външни целеви приходи по линия на Европейския инструмент за възстановяване.

  

СПЕЦИАЛНА СХЕМА ПО ЛИНИЯ НА INVESTEU

Специалната схема по InvestEU е вторият стълб на механизма за справедлив преход.

 Тя ще се изпълнява в рамките на четирите компонента на политиката на програма InvestEU. Това означава, че чрез InvestEU могат да се подкрепят инвестиции в по-широк кръг от проекти в рамките на териториалните планове за справедлив преход, като например проекти за енергийна и транспортна инфраструктура, включително за газова инфраструктура и топлоснабдяване, но също и проекти за декарбонизация, икономическа диверсификация и социална инфраструктура.

 Европейската комисия ще предостави бюджетна гаранция на партньорите по изпълнението, за да могат те да финансират пряко или непряко организаторите на проекти, намиращи се на територии с одобрен териториален план за справедлив преход. Проекти в региони, различни от тези територии, също могат да получат финансиране по схемата, при условие че допринасят за посрещане на нуждите, произтичащи от прехода на тези територии, както е посочено в съответния план.

 

 НОВ МЕХАНИЗЪМ НА ЕИБ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЗАЕМИ В ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР

Механизмът за отпускане на заеми в публичния сектор е третият стълб на механизма за справедлив преход. Той ще обедини 1,5 милиарда евро безвъзмездни средства, финансирани от бюджета на ЕС, с 10 милиарда евро под формата на заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да се мобилизират между 25 и 30 милиарда евро публични инвестиции, които ще послужат за посрещане на нуждите от развитие на териториите за справедлив преход. В бъдеще механизмът може да бъде разширен, така че в него да участват и финансови партньори, различни от ЕИБ.

 Този инструмент ще е насочен изключително към публични субекти, като чрез него ще се предоставя подкрепа за проекти, които не генерират достатъчно приходи, за да бъдат финансирани по търговски начин. Очаква се проектите да включват инвестиции във всички видове публична инфраструктура, като например в областта на енергетиката и транспорта, мрежите за централно отопление, мерките за енергийна ефективност, включително санирането на сгради, както и социалната инфраструктура. Няма да се подкрепят инвестиции, свързани с изкопаеми горива.

 За повече информация:

Клуб на младия предприемач - Кърджали

https://sme-bg.com/



 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.