24rodopi.com/Образование

С открит интердисциплинарен урок, посветен на Паисий Хилендарски и Мартин Лутер - личности, променящи нагласи и мислене и създаващи епохи, възпитаниците на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали демонстрираха задълбоченост на знанията от различни предметни области и креативно мислене при представянето на живота и делото им. Инициативата се посвещава на ежегодното честване на Деня на народните будители –първи ноември и Деня на Реформацията – тридесет и първи октомври. На урока присъстваха експерти от РУО – Кърджали, ръководството на Гимназията, учители по български език и литература, по история и цивилизации и ученици.

Идеята  за педагогическия експеримент е на учителя по немски език Мила Георгиева. Тя срещна подкрепата на учителите по история и цивилизации Павлина Чавдарова и Диана Георгиева и Надежда Карагьозова – учител по български език и литература. Екипът, постави учениците от десети и дванадесети клас като субекти в учебния процес, насочвайки вниманието им към анализ на информация от различни източници и предметни области. Технологиите подпомогнаха работата учениците по поставените познавателни задачи и така докосването до историята, литературата, изобразителното изкуство и музиката наредиха сложните словесни пъзели, разкриващи образите на будителя  Отец Паисий и реформатора Мартин Лутер.

Работните групи в двата отбора „Паисий“ и  „Лутер“ бяха координирани от медиатор, изискващ от съучениците си спазване на регламента за бързина, изчерпателност и атрактивност при представянето на информацията. Урокът се състоя в три кръга, а работни групи от двата отбора търсиха отговори на въпросите как и дали семейната среда подпомага формирането на лидери, как особеностите на епохата предначертават пътя, формират мисията и делото на водачите, как водачите присъстват в литературата, изобразителното изкуство и в паметта на хората. Трети кръг предизвика най-силни емоции. Прочетоха се стихове от одата „Паисий“ на Иван Вазов и творбите на Евтим Евтимов, и Асен Босев, посветени на монаха от Света гора, представиха се посланията закодирани в тестовете на поетите. От отбор „Лутер“ прочетоха на немски език част от тезисите и коментираха посланията, типични за Реформаторите. Учениците описаха интересни картини, на които художниците въплъщават виждането си за водача  и сами рисуваха, за да потърсят различни техники за изпращане на послания. За проверка на наученото беше подготвена игра „Кахут“, а времето за работа беше подходящо озвучено с църковни песнопения и музика от епохата на Реформацията от учителя по музика Ангел Чавдаров

Идеята да се честват двете бележити дати по нетрадиционен начин се превърна в празник на познанието, културата, словото и изкуството. На финала имаше много приятни изненади, които доказват тезата, че когато учители и ученици формират екип, търсят творчески предизвикателства, мотивират се за работа и излизат извън рамките, то тогава успехът не закъснява. Младежите от двата отбора подариха на гимназията репродукции на икона на Св. Паисий Хилендарски и стилизиран портрет на Мартин Лутер.

Надежда Карагьозова връчи директора на Гимназията луксозно фототипно издание на „История славянобългарска“ на Свети Паисий Хилендарски специален подарък от Зографския манастир на Атонската света обител, а Мила Георгиева подари Постер с постулатите на реформатора Мартин Лутер на немски език. Урокът приключи с още две изненади. Диана Георгиева обяви постиженията на младите историци от Националния конкурс „По стъпките на Таньо войвода“, а Павлина Чавдарова и директора на гимназията Даниела Павлова връчиха наградите от Международния конкурс „Велики Преслав“.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.