24rodopi.com/Общество

Разговор във Факултета по журналистика към Софийския университет. Септември 2023-а.

-Колега, като Ви кажа „Стандарт“, какво се сещате?

-Завода за санитария в Севлиево – изстрелва най-нахаканият в групата, удостоявайки преподавателя си с нееднозначна усмивка.

-Стандарт, колега, стандарт! Не сме строителна бригада за „От А до Я в банята“. Приемете го като жокер – във факултета по журналистика сме.

-Мерило, мостра, шаблон!?

-Пак няма участник познал верния отговор. С това мислене трудно ще станете журналист. Във Факултета по журналистика как може да не се сещате за вестник „Стандарт“!?

Отговарящият забавя, сякаш иска да чуе муха в залата и изстрелва:

-Аз журналист ще стана, ама „Стандарт“ никога повече няма да стане вестник, никога няма да бъде медия.

Този разговор има интересно продължение, но излиза извън рамките на темата – Само/Убийствата на вестниците в България.

Идеята е в поредица от дописки да разкажем за смъртта на българските всекидневници. Не ДДС-афери, експлоатация на труд, измами със заплати, а само Само/Убийствата на вестници.

Иначе, преди много години имаше такъв всекидневник в България. „Стандарт“. Третият по тираж, над 100 000 бройки всеки ден, до 150 000 е стигал "синият любим вестник". И може би, най-сериозният. Разбира се, истинският сериозен вестник беше „Континент“, преди да го направят таблоид и „куцо“ копие на „24 часа“.

Днес всекидневник „Стандарт“ няма. Фалира. Има опит за седмичник, но който няма и 1 500 читатели.

Затова пък има сайт с около 15-20 хиляди посетители на ден, но работещ на загуба и на принципа „копи-пейст“. Почти няма собствена продукция и разчита на партия, за да има някакви пари за шефката.

--

500 000. Имаше вестник с тираж от над 500 000 бр. на ден. „Дневен Труд“. Голяма работа на големия Тошо Тошев. Другият голям в българския вестникарлък след 1989 година е Петьо Блъсков.

За тях двамата – по-нататък, но сега истината за 500-те хиляди читатели. Когато хартията беше силна, имаше вестник с половин милион читатели, а днес, във времето на интернет медиите, има ли сайт с 500 000 уникални посетители на ден?

Не, разбира се. Скоро няма да има. Между 150 и 300 хиляди са читателите на водещите национални сайтове. Обикновено се движат под 200 хиляди и отбелязват ръст при новини „трепач“, което се случва рядко.

--

Преди почти две десетилетия в „Труд“ имаше много интересно интервю. Интервюиращото лице, покрай сериозните неща, разкриваше как наднормена шефка в медия си води жиголо по време на командировките си в Западна Европа.

В редакцията припознали ръководното тяло и интервюто имаше импровизирано продължение: Секс със спестявания от нашите орязани хонорари.

 

(Очаквайте поредицата)

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.