Михаела Илиева/Ния Дамянова/24rodopi.com/Общество

Заразените с бруцелоза говеда от фермата край Бенковски са откарани към кланица в Кърджали. Общо 14 животни, от които 8 крави и 6 бивола, са били изведени пред погледите на стопани, ветеринарни специалисти и полицейски служители.

От Областната дирекция по безопасност на храните потвърдиха за случая.

Добитъкът е натоварен на специален камион, с който е транспортиран от Бенковски до кланицата на кърджалийска фирма, посочиха за 24rodopi.com собствениците на фермата Айше и Фикри Али. След претегляне на говедата в кланицата, става ясно, че общото тегло на всички животни е около 5 тона и 120 килограма.

"Ветеринарите, които извеждаха животните, ни обясниха, че заразата се предава само чрез месо и мляко, затова можем да бъдем във фермата без маски и ръкавици. След това натовариха животните и ги закараха в кланица. Ние ги попитахме защо се карат в там и така няма ли заразата да продължи да се разпространява, но те отговориха, че след термична обработка месото става годно за употреба и консумация. Защо тогава не ни дадоха месото ние да си го сварим? От фирмата ще ни изплатят по 50 ст. на килограм, а останалите 2,20 лв. ще получим като обезщетение от държавата. За нас това са твърде малко средства, като се има предвид и теглото на животните, и това, че някои от тях бяха бременни“, сподели за 24rodopi.com стопанката Айше Али.


Проверка на 24rodopi.com установи, че според европейски регламент, пътят на заразени с бруцелоза животни е или към екарисаж, или към кланица.

Припомняме, че в средата на октомври 18 заразени животни от ферма край Бенковски бяха умъртвени и транспортирани към екарисаж.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/23 16:40

    Добре де само в тази Ферма ли има зараза,има нещо гнило тук.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/11/23 16:47

    Здравей, здрасти. Дай пари за пасти.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/11/23 17:42

    Аз месо не купувам който купува той да мисли

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/11/23 19:39

    Ох боибайко, келепира иде.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/11/23 20:08

    Само да знаете колко болни и умрели животни станаха на кюфтета умрелки, салами и пържоли! Ето за такива неща но трябват журналисти и репортери.

    ОтговорИзтриване
  6. Всичко е Тинтри-Минтри...лъжат и мамят обикновеното стадо както си искат..но не сме единииии срещу мафията

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/11/23 21:32

    Хе хе направа кат каубойски филми живеем БАЙ ДОЛАР КАЗАЛ НА ДОЛАРЕС ОПАСНО ЗА ХОРАТА ТЕ СА ДА ЛИ ЗА САЛАМ И КЕБАПЧЕТА

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/11/23 08:13

    аз съм животновъд от съседното село и не искам болни животни да пасат с моите.по добре да ги убият и му платят.защо и другите животни трябва да се заразят.а и тоя изобщо не си гледа животните,обикалят навсякъде без пастир

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/11/23 21:34

      Правилно, болните животни на екарисажа. Защото заболяването се предава и на хората, може и ти да се заразиш с бруцелоза и да се гътнеш скоропостижно, ако не те лекуват адекватно.

      Изтриване
  9. Анонимен24/11/23 08:26

    Преди няколко години по същата схема тези ветеринари-мафиоти излъгаха и един стопанин от Боровица

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/11/23 08:43

    То агенциите НАП,БАБХ,РЗИ и др. не защитават обикновения човек.Мафиотска държава.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/11/23 09:06

    TOZ PAYTAR(DETO ZETE E KMET) OT BENKOVSKI MNOGO OPASEN FIKRI NE SE

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/11/23 11:46

    Какъв изрод трябва да си, че да заколиш бременно животно? Тия катили които са го направили, ще има да страдат! Както е казал народа "Бог забавя, но не забравя"!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.