24rodopi.com/Общество

8 години е нужно една идея да бъде реализирана. Няколко часа, за да бъде отрязана и пратена в забвение.

Малко повече от десетилетие най-големият паметник на Георги Димитров в страната се извисява в центъра на Кърджали. 7-метрова бронзова скулптура насочена към „Белия кораб“, както наричат сградата на Общината заради архитектурното решение да наподобява крайцера „Аврора“.

„Да гледа какви ги вършат партийците там“, шегуват се кърджалийци в края на 80-те. През 92-ра Вождът поема последния път към новия си мавзолей, този на забравата.

Откриването на монумента е грандиозно, пред стотици граждани. Самата Цола Драгойчева присъства на събитието на 14 юни 1980 година. Скулптор е Стою Тодоров, а идейният проект на съпругата му архитект Мария Милева. Основата е поставена през април 1972-ра година. Докато бъде завършен целият комплекс, фигурата на Георги Димитров се съхранява известно време в армейското поделение, на чиито терени днес се намира парк „Арпезос-Север“, разказва за 24rodopi.com Светла Михайлова, уредник в отдел „Нова и най-нова история на България“ в Регионалния исторически музей в Кърджали. Идеята за мащабите на този паметник е на тогавашния кмет Димитър Милев. Откриването е и по повод честванията на 100 години от рождението на Георги Димитров, които ще бъдат отбелязани през 1982-ра.


12 лета по-късно паметникът е демонтиран. Годината е 1992-ра. При кърджалиеца Ахмед Шефки идва началник в „Озеленяването“ и му казва: „Трябва да махнем паметника на Георги Димитров“.

-Ама как?-пита Ахмед.

-Ей, така, как!-е отговорът.

Цяла бригада започват дейности….

Първият опит е неуспешен. Стрелата на крана не издържа на близо 4-тонната тежест и се огъва. На място пристига втори.

„Започнахме двама електроженисти да режем металните елементи под обувките на Георги Димитров, които държаха паметника. Дори бой щяхме да ядем. Събра се група хора „Какво правите бе?“, викат. Счупиха едната маска, дърпаха кабели. Казваме им „Ние сме само работници, така ни наредиха“, разказва Ахмед. Близо 5 часа са нужни, за да отрежат металните елементи под обувките на фигурата. Както и 35 килограма електроди. Монументът е вдигнат и поема като покойник към „мавзолея“ на забравата.

„Получихме потупване по рамото след работата и пет дни отпуск“, спомня си Ахмед.

Тогава има предложение в Общинския съвет статуята да се претопи в завод и бронзът да се използва за изработване на… катинари. Идеята среща яростен отпор и след дълги дебати е отхвърлена.

Няколко години паметникът е в Историческия музей в Кърджали. След това е преместен.

„Монументът се съхранява, запазен е, пространството е защитено. Друг е въпросът дали това трябва да бъде съдбата на паметниците в страната, независимо на какви личности и с какво са свързани. Всеки паметник е белег на своето време, носи историческа памет. Дори и премахнат, той не заличава миналото, страниците от историята. Не е възможно да се появят бели петна в историческата памет, някаква амнезия в обществото и даден период да се заличи, изтрие по този начин, защото това е желанието в този момент. Съдбата на много подобни паметници е такава. А защо не се намери терен, където те да бъдат поставени, алея, като музей на соца в столицата. Лесно е нещо да се руши, трудно е да се запази“, коментира Светла Михайлова.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/11/23 07:51

    Друго недоразумение на комунягите, на Милевци, генерал милиционер е "пеещият часовник" Няма в нито един друг град в България. Започва да "пее" всеки ден, вкл. празничните дни сутрин рано 6.00 ч.на всеки кръгъл час до 22.00 ч. Учи ни на "патриотизъм". Разделя и противопоставя.Кани Стоян на оръжие срещу съседа му Осман.Посочва дюшманите ит. н.Часовника нека отмерва астрономическото време,но камбанения звън и мелодиите мястото им е в историческия музей на почитно място. Кмета на Новото Начало хайде на служба в името на мирното съвместно съжителство и ЗАЕДНОСТ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/11/23 09:56

      Ами то и ходжата вдига доста
      шум, но едва ли ще се намери
      толкова прост човек, който да
      иска да го маха.

      Изтриване
    2. Анонимен2/11/23 13:01

      До 07:51: Цяло лято цял град слуша маанетата от къни всяка вечер. Ама българските патриотични мелодии, свързани с борбите за свобода, ви пречат, така ли?! Това е столицата на маанетата, не на толерантността. Да ви пикая на толерантността, зад която криете ненавист към българите, циганията си, както и всички далавери и корупция, сринали този град

      Изтриване
  2. Анонимен2/11/23 07:56

    Махайте всички комуняги, национални предатели, избили и изгонили хиляди хора, особено от българската и турската интелигенция. Не на комунягите-дерибеи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/11/23 12:55

      А тези, които премахнаха над 2 000 000 души за 30 години, тях какво да ги правим?

      Изтриване
  3. Анонимен2/11/23 08:25

    Запазете го,защото след време може да бъде монтиран отново...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/11/23 10:01

    Защо не се спазва Закона за ограничаване на шума

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/11/23 10:22

    07.51 Абсолютно прав! Аномалия на 21 век! Да се маха!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/11/23 11:47

    Към изразилите становище по-горе:Уважаеми съграждани,от градския часовник в Кърджали звучат мелодии ,част от националния български патриотичен фолклор!Създателите умишлено са включили само мелодии без текстове за да не дразнят/не дай си Боже/ някои “демократи”?!А ако някой не харесва любимите български патриотични песни си остава за негова сметка.Във всеки случай от кулата с часовника няма да звучат маанета!Бъдете сигурни в това!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/11/23 12:44

    11.47 Ало"умнико", живковист, нкой не е поискал маанета! И да има, те са част от културата на местното турско население, мнозинство

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/11/23 12:58

      Алоу, толерантните от столицата на разрухата и толерантността, какъв ви е проблемът? Това ви е толерантността май на вас. Турци на власт и 30 години пълна разруха на града, толерантни към далавери и крадене

      Изтриване
    2. Анонимен2/11/23 13:36

      До 12:44.Жвееш в България и мнозинството са българи,културата я запази за себе си и благодари на Живков ,че ти даде възможноста да живееш в Европейска България и да обикаляш света като бял човек!

      Изтриване
    3. Анонимен3/11/23 17:22

      Турците не са мнозинство в
      града и никога няма да бъдат.Малцинство сте, дори
      като прибавиш циганите и онези,
      които ги е срам да си кажат, че
      са турци.

      Изтриване
  8. Анонимен3/11/23 15:32

    добре че беше бай тошо да си построите къщи аптали

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.