24rodopi.com/Кърджали

Скандалната димитровградска фирма „Иновия“ е на път да получи 6 294 000 лева от Община Кърджали за поддържане на „зелени“ площи в периферните квартали на града край Арда. Тя е била поканена на 1 септември да участва с конкурс за обществена поръчка с предмет на дейност „Поддържане на озеленените площи за широко обществено ползване в район ІІ и метене с автометачка във всички паркове и градини на територията на град Кърджали“. В така наречения „район ІІ“ попадат кварталите „Възрожденци”, „Веселчани” и „Гледка”.

Това бе една от темите, коментирани в кулоарите на Дома на културата, където днес се проведе учредителното заседание на новия Общински съвет.

Реално ангажиментът на „Иновия“ покрива основната дейност на общинското дружество „Озеленяване, чистота, благоустройство“, но тръжната комисия не се отнася към случвалото се като ощетяване на бюджета и други порочни стъпки.

Кметът Хасан Азис е парафирал всички документи, съпътващи провеждането на конкурса, в това число и договора с „Иновия“.

Странното е, че същата фирма вкара във водещите новини през 2022 година Община Кърджали в криминалните новини.

На 10 март 2022 година МВР обяви, че Икономическа полиция е започнала проверка заради съмнения за неизгодна сделка, сключена от тогавашния кмет на Кърджали Хасан Азис. „Става дума за договор за поддържане на зелените площи в града – паркове, градини и междублокови пространства. Тя е на стойност 215 хил. лв. и половината от сумата вече е била платена.

Договорът е сключен с фирма, в която работи общински съветник“, съобщи МВР.

От ведомството отбелязаха, че Общината има общинско предприятие със сходна дейност и назначен персонал, а съща така, че „в частната фирма са назначени само двама общи работници, а общинският съветник е назначен на длъжност "организатор по труда".

Според МВР по този начин "умишлено се дава възможност на юридическото лице да получи значителни финансови средства".

Заради скандала Община Кърджали попадна във фокуса на националния медии.

„По информация на Mediapool договорът е сключен с димитровградската фирма "Иновия" ЕООД през миналото лято. Той включва поддръжката на четири големи парка, на няколко квартални междублокови пространства и детски площадки. До момента по него са платени малко над 100 хил. лв.

Назначеният на работа е съветникът Алтънай Мустафа Халил от квотата на ДПС. Пред Mediapool той каза, че наистина работи в "Иновия", но обясни, че няма проблем, защото нито е управител, нито изпълнява някаква ръководна длъжност. Каза, че е обикновен работник“, написа „Медиапул“.

„Халил каза още, че не е вярно, че фирмата няма работници. Обясни, че хора не се наемат през зимата, защото няма работа. Когато започне косенето и почистването на зелени площи, персоналът се увеличава. Той допълни, че "Иновия" има поне четирима шофьори“, пише още медията.

От съобщението на МВР пък се разбира, че има съмнения и за протоколите, които фирмата е представяла, за да ѝ бъде платено за извършената дейност. Те също са обект на друга проверка. Съмнението е за изготвен документ с невярно съдържание.

„На 22.02.2022 г. с докладна записка от служител в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ (ПИП) при Областната дирекция на МВР – Кърджали е започната проверка по ЗМ за извършено престъпление по чл. 220, ал.1 от НК за това, че на 18.08.2021 г. в Кърджали съзнателно е сключен договор №18104-03/18.08.2021г., между общината, представлявана от кмета Хасан Азис Исмаил, и „ИНОВИЯ“ ЕООД, ЕИК:206055945 на обща стойност 215 000 лв. с ДДС“, гласи съобщението на МВР.

„Фирмата е регистрирана в Димитровград на бул. „Цар Борис I” №5, ет. 4, ап. офис 22. Едноличен собственик на капитала е 39-годишната Антоанета Цочева Шойлекова. Бизнесдамата се оказа щерка на кандидат-депутата от БСП Цочо Иванов Шойлеков, регистриран в РИК-Сливен за изборите през 2017-а“, пише в разследването си друга медия - „Народ Бг“.

Защо въпреки полицейските констатации и разследването, година и половина по-късно Община Кърджали ангажира „Иновия“ за паралелна на дейността на общинското дружество „ОЧБ“?

Оказва се, че прокурор е прекратил досъдебното разследване, обвинителят не е намерил случващото се за нередно. Това пък мотивирало властта в Кърджали отново да си партнира със скандалната „Иновия“, този път за 6 294 000 лева.

„Ще повдигна въпроса още на първото работно заседание на Общинския съвет“, сподели в една от почивните на сесията новоизбран общински съветник. Според него Икономическа полиция отново ще влезе в Общината заради скандалите с поддържането на зелените площи.

Междувременно редакцията отправи въпроси към ръководството на Община Кърджали относно контракта с „Иновия“.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/11/23 19:53

    Тази обществена поръчка яко намирисва на далавера.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/11/23 21:29

    Нямат наядане ,знаете кои.

    ОтговорИзтриване
  3. МАФИЯ МАФИЯ ,МВР и Прокуратурата да си свършат работата...Кражбиииии и
    Корупциииии навсякъде

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/11/23 09:30

    Прокуратурата незабавно да се самосезира.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/11/23 12:45

    Бившия кмет може ли да ми покаже къде е зелената площ в кв. Гледка, аз съм роден там и такава не съм виждал.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.