24rodopi.com/Общество/Здраве

МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ сключи нов рамков договор и така ще развива нови дейности с грижа за пациентите, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Създаден е сектор по ревматология  в Първо вътрешно отделение, който разполага със седем легла  за пациенти по клинични пътеки. Ревматологията ще провежда диагностика и лечение на системни заболявания на съединителната тъкан, възпалителни ставни заболявания, както и дегенеративни и обменни ставни заболявания на лица над 18 години.

Лекар специалист по ревматология е д-р Сибелджан Сали. Завършва с отличие МУ-Пловдив през 2016 г. Придобива специалност по ревматология през 2021г. Работи като ревматолог до 2023 г. в УМБАЛ „Пълмед“ ООД. Освен като лекар по ревматология в болничната помощ, д-р Сали осъществява специализирана извън болнична медицинска дейност в МЦ „Авицена“.

В очно отделение се издават протоколи за скъпоструващи медикаменти, отпускани от НЗОК при диабетна ретинопатия, диабетен макулен едем и  макулна дегенерация свързана с възрастта. Отделението по очни болести  при МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" вече е Център за поставяне на интравитреални инжекции. Формирана е и лекарска комисия, в състав-д-р Ерхан Мурат- председател, д-р Ерай Дурмуш и д-р Кристина Бонева-членове. Комисията е утвърдена съгласно постановление на НЗОК.

За да бъде една болница Център за поставяне на интравитреални инжекции е необходима оборудвана операционна и обучен екип, който да изпълнява процедурата. Лекарската комисия от своя страна, освен че изпълнява хирургичната манипулация, издава протоколи за провеждане на интравитреално лечение при пациенти с болести на ретината. Тези протоколи включват определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи лекарствени продукти по реда на член 78, т. 2 ЗЗО. След издаването на протокола, пациентът го предава в НЗОК, откъдето се отпуска медикамента. Цената на такъв тип медикаменти е приблизително 1300 лв, като след издаден протокол, тя се поема от НЗОК.Заболяванията, които са показани за лечение със скъпоструващи медикаменти са влажна форма на макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ), диабетна ретинопатия, с макулен едем, ретинална венозна оклузия.

Извършване на ЯМР под обща анестезия за деца с медицинско направление по НЗОК. С направление, издадено за тази дейност пациентите не заплащат анестезията.

МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ ще осигурява болнично лечение  по 236  клинични пътеки, 22  мбулаторни процедури и 3 клинични процедури, 31 медикодиагностични изследвания - договор за СИМП , съгласно НРД 2023  за медицинските дейности.

Сведения за клиничните пътеки, за които болницата е сключила договор с РЗОК-Кърджали, ще бъдат поставени на регистратурата на болницата за информация на гражданите, в приемния кабинет на всяко отделение, ще бъдат качени в сайта и фейсбук страницата на лечебното заведение  и ще бъдат предоставени на кабинетите на общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/11/23 13:17

    Най накрая един уникален специалист Браво Авицена!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/11/23 22:15

    Голяма част от новите доктори бягат от Кърджали в съседните градове Хасково и Пловдив, защото не са искани от ръководството на болницата. Този случай е от редките изключения.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.