24rodopi.com/Общество

Помещението е малко, задимено, студено. 72-годишният мъж вътре е в своята любима работна атмосфера. Облечен дебело, пуска кълбета дим от цигарата. Пепелникът пълен до краката му…

50 години Хюсню Дурхан живее в телевизорите. Буквално. Сред тях, край тях, в сърцевината им. „Жичкаджията“ ги ремонтира. Неговата половин вековна страст.

Той е и истинска енциклопедия.

Роден е във Вишеград, но животът му преминава в Кърджали. В малкия сервиз в партера на блок „Персенк“1.

„ВЕФ“ (VEF) струваше 95 лева навремето. Заплатите бяха малко над стотина. Това си беше голяма сума. Ремонтът струваше 20-25 лева“, споделя Хюсню.

Помни цените като каталог. 130 лева за „Селена“, радио „Сокол“ струвало 65 лева, „Ехо“-50 лева. Подкарва и телевизорите. Първо българските-стрували по 400-430 лева, спрямо големината. Изброява „Опера“, София“, „Средец“, „Шипка“, „Вихрен“.

„Бяха все лампови, после излязоха хибридните-лампови и транзисторни. „Каквато и големина да имаха, вътре всичко бе едно и също. А ремонтът-25 лева“, допълва Хюсню. Пипал е и руските „Юность“, „Електрон“, „Витяз“, „Рубин“…

Цял живот, прекаран „в телевизора“.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/12/23 12:01

    Добре е ,че те има и цениш старите и новите апарати.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/12/23 19:39

    Мерси родопи научих на колко е комшията,от вас

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/12/23 00:02

    Виждал съм как пишман псевдо телевизионни техници, му носят телевизори, да им оправи поразиите.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/12/23 11:05

    Ял съм им от попарата.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/12/23 10:58

    Този Хюсню през шейсетте години на миналия век сигурно въобще не е бил чувал какво е това телевизор . Първите телевизори когато започнаха да се продават в Кърджали бяха през 1966 г. които бяха в ограничено количество и хората много искаха да си купят защото беше световното първенство по футбол в Англия и България се беше класирала там . Първите телевизори бяха българските "Опера", немските "Стадион", унгарските "Орион" и съветските "Темп" и "Юнасьт" . Магазина за продажба на телевизорите беше на бул."Г. Димитров" днешният "България" където сега е магазина на Назми Мюмюн . Когато някой телевизор се повредеше аварията се отстраняваше в магазина . По късно авариите се отстраняваха по домовете. Най-добрият телевизионен техник беше Тодор Халтъков . Е имаше и други но съм им забравил имената . Всички телевизори бяха черно-бели. Такава беше картината тогава .

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/12/23 12:00

    Аман от носталгии. Останали някъде във времето. Безвъзвратно отминало. Дори не може да се надгради. Спомени. Без изгледи за интегриране в новия свят дърто население, това ги вълнува.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/12/23 11:06

      Не носталгия, а история. Ако не се каже сега, после ще е безвъзвратно забравено.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.